Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна: Завоювали сме място в културния живот на България

[post-views]

Мариана Кръстева
Мариана Кръстева
– Д-р Кръстева, често ли във Военноморския музей (ВММ) се организират подобни прояви като Деня на отворените врати по време на неотдавнашния празник на ВМС? Идват ли много посетители?

– Ден на отворените врати музеят има редовно, по повод на определени събития и дати. Празникът на ВМС винаги е бил ден, в който музеят е отварял вратите си за безплатни посещения. Това е съвсем естествено и резонно.
Друг ден, който за нас е ден на отворените врати, е 6 май – Денят на храбростта и Празник на Българската армия.
Посрещаме посетители по този начин и по различни поводи, например когато се отбелязваше 100-годишнината от Балканската война, а един от най-ценните ни експонати е торпедоносецът „Дръзки” – исторически символ на българското военноморско участие в тази война.
Същото важи и за дните, в които музеят отбелязва своя юбилей. Миналата година чествахме 130-годишнина – една доста сериозна годишнина за културна институция. Тогава отново поканихме посетителите си на отворени врати.

– Какво е мястото на музея в културния живот на Варна и страната?

– Военноморският музей има собствено завоювано и защитено място в културния живот на България като цяло. Това не са просто думи. Обръщайки се назад, можем да кажем, че музеят е от най-старите културни институции у нас.
Той прави своите първи стъпки през 1883 г. Това е времето, когато българската държава се изгражда във всички направления, само няколко години след Освобождението. Възниква идеята да бъде създаден музей, макар и тогава в рамките на Дунавската флотилия в Русе, тоест – сравнително ограничен или ведомствен. Но така е поставено ядрото на една институция, която днес вече се радва на голяма популярност.
И досега ВММ е единственият морски музей в България. През 1923 г. неговата експозиция, вече пренесена поетапно във Варна, е отворена за широката публика. Още тогава срещаме отзивите на обикновените граждани и на служилите във флота, записани и в архивни документи, и в пресата, които са определено положителни, възторжени и дават стимула този музей да продължи да се развива.

Пътеки към непознатата история

През есента ни предстои изложба, която вече се наложи като традиционна, наричаме я „Многото пътеки към морската история”, заявява д-р Кръстева. В експозицията се показва всичко най-интересно от постъпленията в музея през последната година.
Ръководството на ВММ има амбицията до края на годината да отвори за посетители торпедоносеца „Дръзки”. Има все още работа по него, той претърпя един сериозен ремонт в основите, имаше нужда да се укрепят фундаментите, посочва Кръстева.
Сред другите основни задачи в близко време е и работата по експонатите в парка. Те ще бъдат подложени на пълно почистване и пребоядисване, защото са изложени на прякото влияние на атмосферните условия.
Сред периодично организираните от музеят оригинални прояви са и представянията на книги, предимно на морска тематика. Много се радвам, че авторите намират за необходимо да пожелаят именно при нас да бъдат представени книгите, като така интересите ни съвпадат напълно, изтъква Кръстева. Може да се каже, че има една определена публика, която се интересува от такъв вид книги и затова е нормално те да бъдат представяни тук, допълва тя.
Младите хора също идват с голям интерес. Освен с интересните си експонати, музеят е притегателен център за тях и със своите образователни програми за деца и ученици от горните курсове. Така – с експозициите и разнообразните си прояви, музеят на брега на Варненския залив бди за съхраняването на морската история на България и защитава името си на уникална културна институция.

Той преминава през различни етапи. В настоящата сграда е от 1955 г. Тогава минава и окончателно под ведомството на Министерството на отбраната.
В предходния период мога да кажа, че е интересен неговият статут. Той се поддържа почти изцяло на обществени начала. Българският народен морски сговор е обществена организация, която прави всичко възможно, създава и свой фонд, така че да финансира музея. А самият музей пък е един от основните инструменти на популяризирането на българската морска идея.
Мога да кажа, че и днес се придържаме към тази мисия на музея. Затова носейки названието „Военноморски”, той обединява всички добри традиции и добри практики в запазването на морските традиции на България като цяло.

– Може ли да назовете някои от най-интересните експонати? Виждаме пред сградата на музея кораба-герой от Балканската война през 1912 г. „Дръзки”?

– Да, „Дръзки” е най-любимият и най-забелязващият се експонат. А когато е достъпен за посещение – и най-атрактивният, защото когато посетителят може да се качи на палубата, той може да види къде минава битието на българския военен моряк.
С повече въображение и с добро познаване на историята може да си представи дори моменти от паметната битка през Балканската война, когато отрядът торпедоносци атакува турския крайцер „Хамидие”. Може да се влезе в две от помещенията. Така че в този смисъл торпедоносецът „Дръзки” е от една страна ценен с това, че пази спомена за едно много важно историческо събитие.
От друга страна е ценен и с това, че е единственият запазен кораб от този клас в света. Построен е във Франция преди повече от 100 години. Много други страни са поръчвали и са го притежавали, но само у нас той е запазен. И досега може да покаже нивото и корабостроителните умения на онази епоха.

– Бихте ли разказали повече и за разнообразните събития, които организирате, например временните изложби?

– Организирането на временните изложби е едно от направленията в работата на музеите, което аз и колегите, с които работим, намираме за много важно. Постоянната експозиция представя като цяло българската морска и военноморска история. Но в залата за временни изложби даваме възможност да се акцентира върху отделни събития. Да бъдат поканени автори на художествени произведения. Да бъдат представени уменията на български моряци в една или друга област със средства, с които публиката да се запознае.
Показваме художествени изложби, както и изложби на предмети от нашия фонд, на гостуващи музеи. Например за 6 май – Деня на храбростта, впечатляваща за нашите посетители и за нас самите като музейни работници беше изложбата „Воини – светци”. Тя представяше гостуващи щампи на икони от музея в Самоков, който притежава изключително богата колекция, а също и икони от регионалния музей във Варна. Така успяхме да доближим посетителите до тематиката на празника.
Изложбата, която показваме в момента е от художествени произведения на български автори. Посвещаваме я не само на празника на флота, а и на чествания на 18 август международен ден на морските фарове. Затова сюжетите на картините са от северния български черноморски бряг, фар Шабла и неща, които са впечатлили едни от най-добрите български съвременни художници.
Гостуваме с изложба в Бургас, заедно с Националния военноисторически музей, чийто филиал сме по статут. Изложбата е под надслов „Щрихи от морската история” и с подбрани експонати от нашия и от техния фонд всъщност даваме възможност на посетителите в Морското казино в Бургас да се срещнат с отделни епизоди от българската морска и военноморска история. Така че временните изложби са нещо, което винаги ще привлича публика.
Имаме и обратната връзка с нашите посетители. Дори мога да кажа, че в ден на отворените врати, когато идват варненци – наши редовни посетители, те винаги има какво да видят, има нещо ново. В парка на музея, във външната ни експозиция всеки гостенин на Варна и наш редовен посетител може да се запознае с нещо ново. Там е експонирана временна фотоизложба за българските учебни ветроходи.

Андрей Рангелов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани