Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

В началото на януари американското издание „Christian Science Monitor” публикува статия, в която се казва, че е напълно възможно през 2014 г. дроновете да започнат да се използват не само като оръдия на войната, но и като полезни помощници.
Военните безпилотни самолети ни напомнят за свирепия Зевс – гръцкия бог, който от небесата хвърля своите огнени стрели върху земните неприятели. Въпреки това не е изключено през 2014 г. дроновете ще започнат да приличат повече на Хермес –посредника и приятеля на търговията.
На 1 декември 2013 г. шефът и основателят на интернет компанията Amazon.com Джеф Безос (Jeff Bezos) помогна да бъде дадено началото на обсъждането на по-приемливи способи за използване на дроновете. Той представи на зрителите на телевизионната новинарска програма „ 60 минути” по канала CBS транспортен безпилотен самолет. По неговите прогнози мини дроновете, над чиято разработка в момента се труди Amazon след няколко години ще могат да разнасят по домовете на хората малки колети и пратки.
По съобщение на Федералното управление на гражданската авиация на САЩ (FAA), публикувано в края на декември то е
одобрило шест бази на територията на страната, които ще започнат да тестват и правят търговски безпилотни летателни средства и да проучват въпросите от технически, правен и транспортен характер, които могат да възникнат.
Според разчети на управлението изпитателните безпилотни летателни средства, които се управляват от тези бази, ще излетят към средата на 2014 г. Разбира се, за да може в небето над територията на САЩ да се появят хиляди редовно курсиращи дронове, които изпълняват много търговски задачи, ще е нужно време в рамките на 10 и повече години.
А засега е нужно да бъде даден отговор на много въпроси. Могат ли безпилотните летателни средства безопасно да делят въздушното пространство не само със себеподобните дронове, но и с пилотираните самолети, в това число и гражданските? А при положение, че дронът загуби радиовръзка със земята ще е необходимо той да бъде оборудван с апаратура с изкуствен интелект и то на достатъчно високо равнище.

Прогнози

– През 2015 г. трябва да бъде разработена системата за управление на движението на дроновете
– Към 2020 г. 7.5 хиляди малогабаритни дронове могат да бъдат задействани при откриване на огнища на пожари, следене на лица, които са заподозрени, че са извършили престъпление, избор на места за кинозаснемане и инспектиране на тръбопроводи.
– Неотдавна Teal Group Corp. Публикува вече своя отчет за световния пазар на безпилотни летателни средства. Към 2023 г. пазарът ще бъде увеличен от сегашните 5.2 млрд. долара до 11.6 млрд. Инвестиците в научно-изследователската дейност и опитно-конструкторските дейности ще се увеличат от 1.9 млрд. до 4 млрд. долара. САЩ ще заемат 65 на сто от пазара на научно-изследователската дейност и опитно-конструкторските работи и 51 на сто от продажбите.
– Безпилотните летателни средства ще бъдат оборудвани с радари, датчици, електроника и др. По прогнози в оборудването през 2013 г. са вложени 2.3 млрд. долара. През 2022 г. тази сума ще бъде увеличена на 4.6 млрд. долара. Очаква се в продължение на 10 години в света да бъдат закупени 22 010 малко габаритни безпилотни летателни средства, 2 259 малки тактически, 1 895 тактически, 828 средновисочинни с голяма продължителност на полета, 436 морски, 105 височинни с голяма продължителност на полета и 87 ударни дронове.
– В САЩ нараства и вътрешното търсене на дронове. По данни на организацията „Фонд на електронните рубежи”, Бюрото на митническата служба и граничната охрана министерството на вътрешната безопасност на САЩ вече е извършило повече от 500 полета на дронове Predator в рамките на оказване на помощ на различните силови агенции ( полицията, ФБР, наркоконтрола и др.).

Още един важен въпрос: как ще се разреши въпроса с конфиденционалността и защитата на частната информация? Какви могат да бъдат ограниченията спрямо онези територии, над които могат да летят безпилотните летателни апарати и сведенията, които те ще могат да събират?
Тези въпроси не са никак маловажни и те трябва да намерят своя отговор и решение много преди времето, когато ще бъдат разрешено широкото използване на безпилотните летателни средства.
Погледнато от гледната точка на ползите за икономиката на САЩ дроновете сега не са просто научно-фантастична дивотия – те изискват по-нататъшно изследване и проучване. Според една от прогнозите към 2017 г. в отрасъла по разработката и производството на безпилотни летателни средства е възможно да бъдат разкрити 70 хиляди нови работни места. Други специалисти прогнозират и какви могат да бъдат обемите на продажбите на дронове – както за военни, така и за търговски – в близките десет години сумата може да достигне до $ 89 млрд.

Правим ли нещо ние?

През декември 2013 г. в Русе бе демонстриран безпилотен летателен апарат. Русенският университет е партньор в Клъстера „Автономна платформа за граждански въздушни услуги“, чиято цел е да внедри у нас използването на безпилотни летящи платформи-дронове в контролирана въздушна среда. Организаторите на проявата съобщиха, че безпилотните летящи платформи не са нещо ново, но участниците в клъстера ще създадат иновативна технологична разработка. Те ще обединят в единна платформа различни системи: за фотограметрия, GPS, картографична дигитализация и сканиране, система на база на радари, LiDar (Light Detection and Ranging) система за създаване на 3D образи на сканираните области. Те уточниха, че комбинациите и интегрирането на резултатите могат да бъдат групирани в конкретни клиентски модули и системи. Например за организация, която следи състоянието на въздуха и въз основа на тези данни предприема мерки за опазване на околната среда, ще е нужен ежеседмичен вертикален анализ на въздуха в критични от замърсяване зони и вграждането на резултатите в съответен програмен продукт.
Засега у нас към безпилотните платформи за видеонаблюдения и изследвания има само любителски интерес, а възможностите на тези технологии са с много широк спектър.Те могат да се използват в Гражданска защита, археологията, метрологията, урбанистиката, охраната на границата. Чрез тях се прави въздушно видео заснемане, видео наблюдение и контрол на достъпа, картографиране и анализ на среда, дигитализиране на графични карти на подземна инфраструктура.
Клъстерът е създаден през април 2013 г. от 9 организации – една от София, две от Бургас и шест от Русе. Седем от тях са бизнес дружества. Дейностите му се финансират в рамките на спечелен проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.

Министерството на транспорта на САЩ също така говори и за тенденциите към повишено използване на дроновете и в една от своите прогнози предсказва, че към 2035 г. САЩ ще могат да използват около 250 хиляди безпилотни летателни средства с гражданско и военно предназначение.
„Битовите” дронове ще станат не само екзотичен способ за доставка на пица или електронни книги от серията Kindle – те ще могат да изпълняват много полезни дейности.
С тяхна помощ ще могат да бъдат инспектирани небостъргачите или да бъдат проверявани електропреносните мрежи, да се прави оглед от въздуха на фермерските поля. И както наземните роботи, те ще могат да бъдат използвани в работата на пожарната и полицейските служби – те ще могат да проникват в опасни места и да водят наблюдение и прослушване. По този начин те ще заместят хората във вредни за тях дейности.
Съвременният интернет е способен да разпространява идеи в света със скоростта на светлината. Изглежда, че дроновете ще могат да ускоряват движението на физическите обекти и да се разширяват познанията на хората за обкръжаващия ги свят. Но само при условие, че тези високо летящи безпилотни самолети ще могат да се управляват по строги правила, които гарантират безопасност и защита на информацията.

Велин Яворски

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани