Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Освен танкове, бронирани машини и модерно въоръжение, ислямистите от ИДИЛ вече разполагат и с изтребители. Сирийската обсерватория за човешките права, която следи гражданската война в Сирия съобщава, че иракски пилоти, присъединили се към ИДИЛ, обучават бойците на движението да летят на съветски MиГ-ове.
Организацията се позовава на разказите на очевидци, които твърдят, че ислямистите използват военното летище ал-Джара в северната сирийска провинция Алепо за тренировъчна база. Самолетите са пленени от сирийската армия. Не е ясно дали машините са въоръжени и най-вече дали пилотите са обучени да провеждат мисии на по-далечни разстояния.
Междувременно американското военно командване съобщи, че битката срещу ИДИЛ за контрола на град Кобани е спечелена.
Защитниците на града съобщиха, че са успели да изтласкат бойците на организацията с помощта на водената от САЩ коалиция.
Град Кобани беше под обсада в продължение на седмици. Независимо, че боевете продължават, изтеглянето на ислямистите, върна надеждата на хората, че съвсем скоро може да се завърнат по домовете си.
Боевете за Кобани предизвикаха нова бежанска вълна, като за две седмици повече от 200 хиляди души потърсиха спасение в съседна Турция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани