Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Модернизирането на столицата без загубата на разнообразните културни пластове

[post-views]

Във вторник в сградата на Музея за история на София бе представено социологическо проучване на обществените нагласи на столичани към културното наследство и известни паметници в града. Резултатите от проучването бяха представени от Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ в присъствието на заместник-кмета на София д-р Тодор Чобанов. Изследването е осъществено чрез 400 ефективни интервюта в периода 27 август – 5 септември по домовете на интервюираните.
Основните изводи на проучването говорят за сравнително високи оценки за опазването и разширяването на достъпа до културно-историческото наследство в столицата.
В същото време се отбелязва и висока степен на чувствителност към казуси като „наводняването на разкопките по Ларгото“, което показва все по-силното фокусиране на столичани върху историческия облик на града. Не се приема модернизирането на столицата да става за сметка и с цената на загубата на разнообразните културни пластове – това важи както за културните паметници, както от по-древната, така и от по-новата история.
pametnik_armiq Най-оспорваният през последните години паметник – този на Съветската армия – се разглежда от мнозинството столичани като

паметник на хора, дали живота

си във войната срещу фашизма, и по-малко, като паметник на армия, която е допринесла за установяването на комунистическия режим. Поради това основните предпочитания са за неговото запазване или разширяването на символиката – паметник на жертвите във Втората световна война.
Погледне ли се по-конкретно върху един от аспектите на града – оформлението на централните зони, реставрациите и откриване за широка публика на културното наследство повечето от анкетираните (47 на сто) са отговорили, че то се подобрява. 38 на сто не виждат някаква промяна, а 9.5 на сто са на мнение, че историческото наследство се влошава.
Вече стана дума за отношението към Паметника на Съветската армия, който през последните години бе една от „горещите“ дебатирани теми. 51 на сто от анкетираните имат изцяло положително отношение, 30 на сто противоречиво. Тази част от анкетираните не са съгласни, да има такъв паметник, но това положение вече не бива да се променя. Изцяло отрицателно е отношението на 17 на сто от анкетираните, а 2 на сто не са отговорили на въпроса. Интересни са и предпочитанията към бъдещето на паметника. 66 на сто са той да остане в този си вид, като паметникът бъде почистен. 16 на сто са на мнение, че паметникът трябва да се преименува по някакъв начин, а 17 на сто искат той да бъде премахнат. Нагласите за промяна на паметника на Съветската армия и пространството около него говорят за това, че надделява мнението той да стане мемориал на победата над фашизма или мемориал на жертвите във Втората световна война.
Друга актуална тема е това какво трябва да бъде

пространството около НДК

Половината от анкетираните са на мнение, че то е лошо оформено и че се нуждае от цялостна промяна. Като цяло добре оформено, но занемарено и се нуждае от ремонт, приемат 41 на сто от анкетираните.
По повод съдбата на паметника „1300 години България“, 43 на сто са той да се демонтира, премахне и там да остане само парк. За това той да бъде демонтиран и на негово място да се изгради друг паметник са 29 на сто, а 25 на сто искат той да остане в този си вид, като се почисти и укрепи.
Какво трябва да бъде изградено на мястото на паметника „1300 години България“? За парк, градина, алея зелена площ с пейки са 30 на сто от анкетираните. Да не се променя, да се реставрира и доуточни символиката са 11 на сто. 8 на сто предлагат да има друг паметник, а за това да се върне старият паметник, паметните плочи на I и VI пехотни полкове са само 2 на сто от анкетираните. 33 на сто са той да бъде възстановен, но и 33 на сто са категорично против един паметник да се заменя с друг.
Нагласите за възстановяване на войнишкия паметник са следните.
Попитани дали им харесва обновения булевард „Витоша“, 55 на сто отговарят, че много им харесва. За 38 на сто това е само в известна степен. Интересни са резултатите от въпроса за изграждането на

паметник-скулптура на Алеко Константинов

на този знаков за столицата булевард. 72 на сто от анкетираните подкрепят идеята, а 24 на сто са против. За последните на пешеходна зона въобще не трябва има паметник.
Нагласите за вида на паметника показват, че предпочитанията са за това да има само скулптура на Алеко Константинов (76 на сто), 11 на сто не одобряват, а 13 на сто нямат мнение. 50 на сто не одобряват скулптурната група да е от Алеко Константинов и Бай Ганьо, 31 на сто одобряват тази идея, а 18 на сто нямат мнение.
Една от препоръките, които се отправят към СО, е да се оценяват реакциите на столичани чрез поставяне в реална среда на макети или рисунки на идеите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани