Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И вълкът сит, и агнето цяло

[post-views]
Боряна Радева
Боряна Радева

В центъра на Обединена Европа – Брюксел, протестират срещу повишаване на пенсионната възраст (още на стр. 21). Правителствата на Стария континент, включително у нас, все по-често прибягват до опити за подобни мерки. Опити – тъй като силните профсъюзи правят всичко възможно да осуетяват предложенията.
Средната продължителност на живота на територията на „Златния милиард“ постоянно се увеличава. При това хората запазват здравето и активността си до по-късна възраст. Ето защо, неизбежно, основната битка по пенсионния въпрос предстои.
Ако искаме финалът да бъде решен както в полза на хората, така и на държавите, ще трябва, според мен, да се избягва кардиналният подход. Няма да е редно хора, работещи тежък труд, да бъдат принудени да го правят до преклонна възраст. Тази категория трудещи се обаче все повече намалява в Европа. С изнасяне на производствата в Азия работническата класа се стопява. Увеличават се работещите на бюро, щанд, каса, работещите някакъв интелектуален труд. При тях пък не е редно да бъдат пращани у дома като негодни, точно когато са най-опитни и все още активни.
За да се реши проблемът без много протести, бизнесът и администрацията трябва да действат гъвкаво. Така и вълкът може да е сит, и агнето – цяло.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани