Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Парламентът одобри 100 милиона допълнително за НЗОК

[post-views]

Народното събрание прие на първо четене актуализирания с допълнителни 100 милиона лева бюджет на НЗОК. „За“ гласуваха всички присъстващи в залата депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, „Български демократичен център“ и АБВ. С „въздържал се“ гласуваха депутатите от БСП, а тези на „Атака“ гласуваха „против“.
Здравният министър Петър Моллов обяви, че кабинетът се ангажира с необходимото финансиране на здравната система – средствата за 2015г. няма да бъдат под нивото на актуализирания бюджет на НЗОК.
25 милиона от отпуснатите ще бъдат за здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели. За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ са предвидени 10 милиона, а 15 милиона ще отидат за лекарствена терапия при злокачествени заболявания.
Най-голямата част от средствата – 50 милиона, отиват за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ.
Веднага след гласуването на първо четене на актуализацията на бюджета на НЗОК депутатите започнаха разглеждане и на актуализацията на държавния бюджет.
Временната парламентарна бюджетна комисия използва редовната почивка, за да даде мандат на правителството да започне преговорите за нов външен дълг за страната ни.
Лично министърът на финансите Владислав Горанов помоли депутатите за подобни правомощия, с които финансовото министерство ще може още сега да търси и договаря нов дълг.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани