Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинската армия си върна контрола над летището в Донецк

[post-views]

Украинското правителство заяви, че армията е успяла да си върне контрола над по-голямата част от летището в град Донецк, което беше превзето от проруските сепаратисти през уикенда. Украинското министерство на отбраната съобщи, че при операцията са убити трима войници. Повече от 60 са ранени. Бунтовниците твърдят, че са успели да спрат офанзивата на правителствените сили при ключов мост, който свързва разрушеното летище с града.
Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко обвини Киев, че използва примирието да прегрупира войските си.
„Забелязваме значителното струпване на войска и тежка военна техника в района, включително и многоцелеви ракетни системи като „Град” и „Ураган”, коментира Захарченко.
Говорителят на Украинската армия Андрий Лисенко заяви, че правителствените сили са готови да прекратят огъня, ако терористите спрат да стрелят по тях. Това е условието украинската военна техника да бъде изтеглена на 15 км. от зоната на летището и да се спазват условията от споразумението, сключено в беларуската столица Минск.
Междувременно в Киев се проведе голямо шествие в памет на убитите при артилерийски обстрел 13 цивилни край източния украински град Волноваха.
Украинското правителство обвини бунтовниците за смъртоносното нападение. Обичайно проруските сепаратисти отказват да поемат вината за смъртта на пътниците и я прехвърлят върху украинските военни.
Независимо че враждуващите страни подписаха временно примирие в началото на септември миналата година, въоръжените сблъсъци между тях продължават да са всекидневие.

Най-ново

Единична публикация

Избрани