Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ветерани и дебютанти в битка за „Златната мечка“

[post-views]
Натали Портман и Крисчън Бейл в „Рицарят на чашата“
Натали Портман и Крисчън Бейл в „Рицарят на чашата“

На 5 февруари вечерта огромният екран в луксозната зала на „Берлинале Палас“ ще освети официалното откриване на 65-ия международен кинофестивал в Берлин (5-15 февруари 2015 г.). Минути преди това директорът на фестивала г-н Дитер Кослик ще посрещне на легендарния червен килим екипа на филма „Никой не иска нощта“, воден от сценаристката и режисьорка Исабел Койшет, заедно с главната актриса и носителка на „Оскар“ Жулиет Бинош. Тази тройна европейска копродукция между Испания, Франция и България разказва драматична любовна история, запратена в арктическата ледена пустош със сюжет от времето на легендарната експедиция на американския полярен изследовател Робърт Пири.
Още една тройна копродукция с наше участие е сред 19-те филма в официалния конкурс – „Аферим“ на румънския сценарист и режисьор Раду Жуде. Тя обединява усилията на кинематографисти от Румъния, Чехия и България.
Между останалите конкурсни филми личат имената на режисьори от „тежката артилерия“ на световното кино. Британският майстор Питър Грийнауей се представя с филма „Айзенщайн в Гуанахуато“, който разказва за любопитното пътуване на великия руски режисьор Сергей Айзенщайн в Мексико и незавършения му филм „Да живее Мексико” (1932 г.). Легендарният немски режисьор Вернер Херцог участва с американския филм „Кралица на пустинята“. С втория американски филм в конкурса – „Рицарят на чашата“, ще се бори за втора „Златна мечка“ култовият режисьор Теренс Малик, който вече има в колекцията си една „мечка“ от 1999 г. за „Тънка червена линия“. Сега в новия му филм участват знаменитите актьори Крисчън Бейл, Натали Портман и Кейт Бланшет. А изключително популярният и обичан в Берлин ирански режисьор Джафар Панахи ще изпрати новия си филм „Такси“, като личното му присъствие на фестивала е под въпрос, тъй като е под съдебна забрана (по политически причини) да напуска страната си.

„Кралица на пустинята“
„Кралица на пустинята“

Тази година домакините от Германия участват в състезанието само с два филма: „Когато мечтаехме“ на режисьора Андреас Дрезен, вече печелил „Сребърна мечка“ и „Виктория“, четвърти режисьорски филм на иначе известния актьор Себастиян Шипер с 26 роли на екрана. Сред популярните имена в конкурса са още чилийският режисьор Патрисио Гусман с документалния филм „Седефено копче“ и французинът Беноа Жако с нова версия на „Дневникът на една камериерка“. Но редом с тях е един абсолютен дебютант – Яйро Бустаманте от Гватемала с първия си игрален филм „Вулканът Иксанул“. След няколкогодишно отсъствие в конкурса се връща Русия с лентата „Под електрическите облаци“ на нестандартния режисьор Алексей Герман – син. Филмът е копродукция с Украйна и Полша, а разказът е сглобен от шест сюжета с персонажи от „пространството, останало на мястото на несъществуващия вече Съветски съюз”.
Официалната фестивална програма се допълва и от четири заглавия, които са извън конкурса. Тук се откроява големият немски режисьор Вим Вендерс с новата си премиера „Всичко ще бъде наред“ с участието на световните звезди Джеймс Франко и Шарлот Гинсбург. Преди гала-прожекцията режисьорът ще получи Почетна „Златна мечка“ за цялостен принос към световното кино. До него е британският ас от екрана и същевременно вече утвърден режисьор Кенет Брана с премиерата на „Пепеляшка“ с участието на Хелена Бонъм Картър, Кейт Бланшет и Стелан Скарсгард.
След десет напрегнати конкурсни дни участниците и зрителите ще научат кои са носителите на новите „Златни“ и „Сребърни мечки“ от членовете на журито с председател американския режисьор Дарен Аронофски.
Ние ще „стискаме палци“ за споменатите вече две копродукции с наше участие в официалния конкурс, но и за още един румънски филм – „Защо аз?“ на режисьора Тудор Джурджу, където също сме миноритарен копродуцент.
И ще се надяваме дебютният игрален проект „Сърце на музикант, ръце на крадец“ на реж. Ивайло Марков (продуцент Мартичка Божилова от АГИТПРОП) да намери солиден бъдещ копродуцент на Европейския филмов пазар. Така че след 2-3 години да сме с истински български филм в програмата на „Берлинале“, а не само като „резервно колело“ на успешни чужди филми.

Божидар Манов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани