Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Истината е между редовете

[post-views]

Sasho_Evlogiev
Полковник инж. доц. д-р Сашо Евлогиев
Каквото и да се разкаже, каквото и да се напише за българската артилерия, то винаги ще бъде малко и крайно недостатъчно. И най-пълната история може да пресъздаде само общата картина, да посочи отделни епизоди, дати и имена, да запечата в човешката памет определени сведения за славни победи и жестоки поражения. Истинската история – тази, която е написана с кръвта на много поколения български артилеристи, ще остане между редовете. Истинската история не може да се обхване нито с най-всеобхватния поглед, нито да се опише с най-изразителните думи. Тя може да се изучи само със сърцето.
Обръщайки поглед към нашата славна военна история, неслучайно денят 11 март е избран и определен за Ден на българската артилерия. На този ден през 1913 г. започва с мощна артилерийска подготовка Одринската операция. Тя е подготвена в продължение на няколко месеца и се превръща във венец на българската бойна слава. Новината за победата на Българската армия и за овладяването на Одринската крепост се разнася като мълния. Почти всички телеграфни агенции я отразяват в своите съобщения като изключително постижение на българското военно изкуство, което внася много новости в световната военна история.
Тези паметни дни са синоним на героизма и високия боен дух на българските бойци, водени от своите талантливи командири и началници.
Днес в шуменския факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“, катедра „Полева артилерия“ и нейното предметно-методическо направление „Въоръжение и боеприпаси“ участват активно в подготовката на курсанти и специализанти за нуждите на артилерията. 
По случай празника изказвам своята благодарност за професионализма, труда и усилията, които полагат всички военнослужещи и цивилни служители  за подготовката на бъдещите офицери-артилеристи, достойни наследници и продължители на нашите славни бойни традиции.
Приемете най-искрените ми пожелания за крепко здраве, свобода на духа, дълъг живот и много щастие.
Български артилеристи, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Авторът е декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „В. Левски“

Най-ново

Единична публикация

Избрани