Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Парламентарно съгласие по Закона за военното разузнаване

[post-views]

репортер Милена Бояджиева
оператор Цветомир Ташков

Парламентарните комисии по отбрана и по вътрешна сигурност и обществен ред приеха почти единодушно на първо четене Закона за военното разузнаване. В него фигурира текст, внесен от председателя на Комисията по отбрана Михо Михов, според който на Комисията по досиетата не се предоставят данни за връзките на чужди граждани с българските спецслужби. Депутати от мнозинството очакват текстът да отпадне, защото противоречи на Закона за досиетата. Има и вариант да се посочи, че не се предоставят данни за чужди граждани, но действали след 1991 година, когато се закрива бившата Държавна сигурност.
Министърът на отбраната Николай Ненчев коментира кандидатурата на Йордан Бакалов за началник на военното разузнаване, като обясни, че тя е била обсъждана с парламентарните групи, а окончателното решение ще бъде взето след около месец.
При кандидатурата на Бакалов има деликатен момент – в бъдещия закон е записано, че началникът трябва да има 10 години стаж в системата за национална сигурност. 
Опозицията подкрепя законите и за военното и за цивилното разузнаване, има резерви само по отношение на Закона за НСО, който мина на първо четене във вътрешната комисия. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани