Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клинтън срещу Буш в… игра на троновете

[post-views]

Президентската кампания в САЩ на практика вече започна. В неделя бившата първа дама и държавен секретар в първия кабинет на Обама – Хилари Клинтън обяви, че отново влиза в надпреварата за високия пост. Засега тя е единственият кандидат за президентската номинация на демократите. Предварителната надпревара в партията започва в началото на 2016 г. от щатите Айова и Ню Хемпшир. Президентските избори в САЩ са същата година през ноември. 
Като бивш сенатор, външен министър на страната си и първа дама в двата мандата на съпруга си Бил Хилари има големи шансове за успех. В понеделник тя изненада привържениците си, след като стана ясно, че е потеглила на първата си предизборна проява в щата Айова с микробус. Очакваше се проявата да се състои във вторник. Миниванът носи името Скуби и е кръстен на кучето Скуби Ду от популярния анимационен филм. Изборът на име не е случаен, защото возилото прилича на „Ванът на мистериите“ от филмчето, с който кучето и неговите приятели разкриват загадки. 
Сътрудници на Клинтън разказват, че когато тя им споделила идеята си, че иска да пътува с микробус, те първоначално не й повярвали. Това си беше изцяло нейна идея и тя е истински въодушевена, казва сътрудничката на Клинтън – Хюма Абедин. По пътя за Айова микробусът спрял на бензиностанция в щата Пенсилвания и там бившата първа дама разговаряла с американско семейство. Мога да кажа, че тя доста изненада хората, които също бяха спрели да заредят с бензин, разказва сътрудничката на Клинтън. Все пак не Хилари шофира микробуса, тя само пътува в него. Возилото е управлявано от служители на „Сикрет Сървис“.
67-годишната Клинтън засега води в предварителните избори при демократите, сочат проучвания, в партията. След като обяви кандидатурата си, тя беше подкрепена от действащия президент – демократ Барак Обама. Хилари Клинтън ще стане „отличен президент“, заяви по-рано Обама. „Мисля, че тя би била отличен президент“, каза той. „Тя беше много силен кандидат през 2008 г. Тя беше великолепен привърженик по време на основната част от изборите. Хилари Клинтън беше прекрасен държавен секретар. И тя е мой приятел“, добави Обама.

Трима срещу Хилари

По същото време в лагера на републиканците вече има трима кандидати. В края на март своите претенции за най-високия пост обявиха републиканците Тед Круз и Рон Пол. За да се изправят срещу Хилъри Клинтън, още много републиканци ще се борят за номинация. Такъв е и Марко Рубио – сенатор от Флорида, който обяви кандидатурата си ден след бившата първа дама. 43-годишният Рубио е с кубински произход и до момента винаги е бил яростен критик на политиката на Барак Обама, особено по въпросите на имиграцията и отношенията с Хавана. Сенаторът избра да обяви кандидатурата си от така наречената „Кула на свободата“, намираща се на мястото на разбитите на 11 септември 2001 година две кули на Световния търговски център. „Избрах да направя изявлението си от „Кулата на свободата“, защото тя е истински символ на нашата национална идентичност като страна на възможностите и съм все по-уверен, че въпреки проблемите, във възможностите ни е да превърнем нашето време в ново американско столетие. Ето защо тази вечер, поучен от уроците на историята, но вдъхновен от обещанията на бъдещето, аз обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати“, заяви Рубио. Той представи вота догодина като „избор на младото поколение“ и предупреди, че няма да е разумно страната да се върне към „лидерите и идеите от миналото“, визирайки Хилари Клинтън. 
Двамата привилегировани кандидати на републиканците обаче остават Тед Круз и Рон Пол, коментира Би Би Си. Много републиканци гледат на кубинеца Рубио като на еретик, привърженик на Чаеното парти, заради спонсорираната от него имиграционна реформа. 

Династиите в ход

Макар републиканците да имат вече трима кандидати, най-доброто предложение за тях, способно да се противопостави на Клинтън, изглежда другият наследник на политическа династия – Джеб Буш. Бившият губернатор на Флорида малко преди Хилари Клинтън да обяви, че тръгва в надпреварата за Белия дом, публикува в Туитър видео, в което обеща предложения „в следващите седмици и месеци“. „Ние трябва да направим по-добра външна политика от тази на Обама и Клинтън, която отслаби отношенията с нашите съюзници и окуражи нашите врагове,“ каза 62-годишният Джеб Буш. Неговият брат вече бе президент. Баща му – също. Те са Джордж Буш – младши и старши. 
Засега Джеб не е заявил кандидатурата си за шеф на Белия дом. Но ако го направи, много е вероятно именно той да спечели републиканската номинация. Така на финалната права в схватка ще се окажат две добре познати имена на предишни президенти. „Файненшъл таймс“ нарича подобен сценарий „Игра на тронове“ по името на популярния телевизионен сериал и задава въпроса не напомня ли тази ситуация много на монархическа. „Повече от 200 години по-късно (след Джордж Вашингтон) САЩ се стягат за най-династичното състезание в историята си“, пише изданието. „Шансовете Хилъри Клинтън или Джеб Буш да стане 45-и американски президент, са големи. Днешният изборен процес е далеч по-демократичен от този по времето на Джордж Вашингтон, но въпреки това има основание за притеснения, че Америка все по-малко прилича на република“. „Особеното на „играта на тронове“ на изборите през 2016 г. ще е, че Клинтън и Буш са с най-добри възможности да спечелят номинациите на партиите си. Има обаче нещо дълбоко обезпокояващо в перспективата за още едно президентство на фамилията Клинтън или династията Буш. Ако някой от двамата спечели догодина, в края на евентуалния му втори мандат през 2025 г. ще излезе, че през 36 от общо 44 години дотогава в Белия дом е имало президент или с фамилията Клинтън, или с фамлията Буш. Има наследствени автокрации с по-добро кръвообращение от това, което ни чака. А да не забравяме, че дъщерята на Хилъри и Бил Клинтън – Челси, не крие политическите си амбиции“, коментира „Файненшъл таймс“. 

Какво предстои?

Хилари Клинтън има доста повече управленски опит от който и да е свой съперник. Противниците и я обвиняват, че е твърде близка с „Уолстрийт“. Изданието „Блумбърг“ не пропусна да припомни, че докато заема външнополитическия пост в администрацията на Обама, тя се превръща в „най- високопоставения бизнес лобист на Америка“. Самата тя не крие, че гради корпоративните интереси на Америка. В есе за изданието „Форин полиси“ от 2011 г., в което очертава плановете за бизнес експанзия на САЩ,  изрази като  „нови пазари“, „отворени пазари“ и техни лингвистични вариации присъстват поне 10 пъти. Което достатъчно убедително очертава и политическите й намерения, подкрепени, естествено, с „обширно военно присъствие“. 
От своя страна Джеб Буш засега се представя повече като син и брат. Макар и по-умният брат с коефициент на интелигентност 131 пункта. Но той има най-големи шансове да привлече на своя страна разочарованите избиратели на демократите. Ако, разбира се, успее да се пребори първо вътре в партията.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани