Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тревожно увеличена детска смъртност у нас през 2014

[post-views]

репортер Деси Рангелова
оператор Емилиян Динов

Тенденцията в ЕС по показателя „детска смъртност” е за намаляване. Така е било и у нас, и то през последните 15 години. Нещо, обаче, се случва през 2014 година, на което трябва да се намери обяснение, и в страната  за първи път от много време насам се отчита покачване на детската смъртност. Цифрите са категорични, през миналата година са починали 517 деца до една година. 
Председателят на НСИ Сергей Цветарски изтъкна смята, че трябва да се анализират смъртните случаи при децата от един ден до една година. Причините може да се крият в състоянието на здравеопазването в страната до увеличената раждаемост при майки, които живеят при лоши битови условия.
Най-висока е детската смъртност в градовете Сливен, Хасково и Силистра, те са следвани от Видин, Ямбол, София област и Шумен.
На фона на тези стряскащи показатели има и две положителни тенденции. Едната е, че са се родили повече живи деца от предните няколко години. А другата е,  че продължителността на живота се е увеличила на 74,7 г., като мъжете живеят средно 71 години, а жените – 78 години.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани