Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният бюджет нараства от догодина

[post-views]

Андрей Рангелов

Развитието на Въоръжените сили (ВС) в контекста на актуалната среда за сигурност беше темата на Консултативния съвет за национална сигурност, който се състоя под ръководството на президента Росен Плевнелиев в понеделник. Пред участниците в заседанието министърът на отбраната Николай Ненчев изнесе доклад за състоянието на ВС и перспективите за тяхното развитие. Това беше първият КСНС, посветен изцяло на проблемите на отбраната.
Сред участниците бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, председателят на парламентарната Комисия по отбрана генерал от запаса Михо Михов, председатели на парламентарно представени политически сили.
След продължилото повече от три часа заседание президентът Плевнелиев в присъствието на участниците в КСНС направи пред журналисти следното изявление: 

Добър ден и добре дошли на всички!
Позволете ми да ви запозная със становище и предложение на КСНС относно развитието на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност. По този документ има широко политическо съгласие, постигнато на приключилия редовен КСНС, с изключение на  БСП и ПП „Атака“, които не са част от решенията и документа.
Консултативният съвет за национална сигурност обсъди състоянието на ВС на страната и перспективите за тяхното развитие, в контекста на динамично променящата се среда за сигурност. Налице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници. 
Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, основан на върховенството на закона, демократичните ценности, човешките права и свободи. Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и възникване на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват развитието на адекватни от-
бранителни способности на Българската армия (БА) и поддържането на съответната степен на готовност.
Отбраната и ВС са стратегически приоритет на държавата. Членството на страната ни в Организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в съюза, които са насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност.
Способностите на НАТО като отбранителен съюз се базират на способностите на държавите членки. Ако един или няколко от членовете на Алианса не усъвършенстват своите отбранителни способности и не изпълняват своите отговорности, това се отразява на сигурността на целия съюз.
След влизането на Република България в Алианса през 2004 г. страната ни пое ясни съюзнически ангажименти. БА неведнъж е получавала високо признание за своето участие в международни мисии и операции на НАТО по света. В съответствие с пакет Цели за способности 2013 на НАТО като принос към колективната отбрана до 2028 г. поехме отговорност да изпълним 55 цели, включващи подготовката на 50 формирования. Това налага ВС на Република България да постигнат приетите цели на способности, за да бъдат оперативно  съвместими с армиите на нашите съюзници.
На Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. приехме План за готовност за действие с оглед разрастване предизвикателствата пред демократичната общност. Това е най-значителното подсилване на колективната ни защита от десетилетия насам, която обезпечава сигурността на всички съюзници. Планът от Уелс цели да подобри готовността и ефективността на нашите ВС и да възпира заплахите, откъдето и да идват те.
На Срещата на върха през 2014 г. бе постигнат консенсус да се спре тенденцията на съкращаване на инвестициите в отбраната, а в рамките на едно десетилетие, т. е. до 2024 г., всяка от страните-членки да достигне ниво на бюджета си за отбрана 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като от тях 20% са инвестиции за модернизация. Тези два параметъра са сред най-важните количествени и качествени измерители на приноса на отделните държави към колективната отбрана на Алианса.
Планът за развитие на ВС до 2014 г. изтече. Извършва се нов преглед в отбраната относно способностите на Въоръжените сили. Предприети са действия за разработката на нови стратегически документи.
Разработената от Министерството на отбраната „Програма за развитие на отбранителните способности на ВС на Република България е необходимо да се обсъди и приеме от правителството и 43-то Народно събрание във възможно най-скоро време. На нейна основа Министерският съвет следва да разработи нов „План за развитие на ВС на Република България. Предложените в Програмата приоритетни проекти за модернизиране на отбранителните способности следва да се насочат към намаляване на технологичното изоставане на нашата армия и повишаване оперативната съвместимост със съюзниците.
Членовете на КСНС подкрепят принципа за ненамаляване на бюджета за отбрана като процент от БВП спрямо нивото от 2014 г. и плавно увеличаване за достигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие. Те се обединиха около разбирането за важността на изпълнението на произтичащите за Въоръжените ни сили задачи от приетия на Срещата в Уелс „План за повишаване на готовността за действие на НАТО“.
plevneliev_borisovВъз основа на изнесения доклад и изразените становища  Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки:
1. Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на ВС на Република България. На основа на приетата Програма Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на ВС на Република България“.
2. Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.
3.    Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

Искам да благодаря на всички членове на Консултативния съвет за национална сигурност за тяхното отговорно отношение към БА и перспективите за нейната модернизация и въоръжаване. Намираме се в труден период, рекорден на брой са външните и вътрешните кризи, но за мен е чест да работя заедно с представителите на парламентарно представените политически сили и с опозицията, и с представителите на управляващите в Народното събрание, с правителството, за да можем да взимаме такива отговорни решения, а надявам се, в скоро време те да намерят и своята реализация. 
Предстоят много дебати на парламента, приемане на Програма и План, те ще бъдат конкретни и ясни. Днес ние приехме принципи, които ще помогнат да стъпим на здрава основа.
Благодаря ви!

Премиерът Борисов: Първо пенсиите и инфраструктурата

За 2015 година нямаме повече пари и аз ясно и точно съм го казвал на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието. Това заяви пред журналистите след КСНС министър-председателят Бойко Борисов. За 2016-а, с парите, които събираме – от НАП и митниците – доста повече, и въобще – с всички мерки, които сме взели в борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществим и тази реформа в армията, обеща той.
Ние не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без никакво въоръжение, все едно са купували риболовни траулери, изтъкна премиерът. Или са купували вертолети, които нямат никакво въоръжение и сега всичко да „се изсипе“ в най-голямата криза на нашата глава, допълни той.
Борисов напомни приноса на България в Афганистан като доказателство, че страната ни е лоялен член на Алианса. „Това е важно и трябва да носи гордост на България, не само да ни говорят – купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари“, сподели премиерът.

plevneliev_nenchev_no_ksnsМинистърът на отбраната Николай НенчевНяма основания за безпокойство

Няма никакво основание за безпокойство, коментира пред журналисти след КСНС министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му Консултативният съвет е дал много ясна и категорична подкрепа към цялото българско правителство и към министър-председателя Бойко Борисов. Ненчев изрази благодарност към премиера и парламентарно представените политически сили, които подкрепиха становището на КСНС.
В документа, който току-що разпространихме, ясно е записано и това – че тази година ще бъде вероятно последната година, в която ще постъпим по този начин (с намален бюджет за отбрана – б. р.), изтъкна той. От следващата година започва увеличението на бюджета така, както е прието на срещата в Уелс, каза министър Ненчев.
Той заяви, че по разчети на МО в края на годината ведомството ще успее да спести 35 млн. лв. Според него вероятно ще се окаже необходимо при евентуална актуализация на бюджета министерството да получи още 35 млн. лв.
Днес беше един много добър ден за Българската армия и за Въоръжените сили, каза часове по-късно Ненчев в предаването „Още от деня“ по БНТ. По думите му предстоящото постепенно нарастване на парите за отбрана ще промени отношението към българските ВС. Във връзка с обсъжданите промени в пенсионните условия за военнослужещите министърът на отбраната заяви: „На крачка сме да имаме две добри новини“.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов: Няма основания за безпокойство

Няма никакво основание за безпокойство, коментира пред журналисти след КСНС министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му Консултативният съвет е дал много ясна и категорична подкрепа към цялото българско правителство и към министър-председателя Бойко Борисов. Ненчев изрази благодарност към премиера и парламентарно представените политически сили, които подкрепиха становището на КСНС.
tankoveВ документа, който току-що разпространихме, ясно е записано и това – че тази година ще бъде вероятно последната година, в която ще постъпим по този начин (с намален бюджет за отбрана – б. р.), изтъкна той. От следващата година започва увеличението на бюджета така, както е прието на срещата в Уелс, каза министър Ненчев.
Той заяви, че по разчети на МО в края на годината ведомството ще успее да спести 35 млн. лв. Според него вероятно ще се окаже необходимо при евентуална актуализация на бюджета министерството да получи още 35 млн. лв.
Днес беше един много добър ден за Българската армия и за Въоръжените сили, каза часове по-късно Ненчев в предаването „Още от деня“ по БНТ. По думите му предстоящото постепенно нарастване на парите за отбрана ще промени отношението към българските ВС. Във връзка с обсъжданите промени в пенсионните условия за военнослужещите министърът на отбраната заяви: „На крачка сме да имаме две добри новини“.

Мнения

Председателят на Българската социалистическа партия Михаил Миков (който напусна заседанието преди гласуването на становището б. р.): „Смятам, че малко пресилено се драматизира ситуацията, за да се обоснове повишаването на разходи за отбрана. Няма да участваме в приемането на окончателното решение, защото за нас е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и Въоръжените сили, без преди това ясно в парламента да са обсъдени всички параметри“.
Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев: „Министър Ненчев получи много силна подкрепа и от държавния глава, от ръководителя на правителството и от колегите от парламентарни групи. Видях повишено ниво на доверие към политиката, която той олицетворява“.
Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов: „Или армията да бъде закрита и да остане почетна рота, да марширува, да посреща и изпраща президента, или за армията трябва да се помисли сериозно. Явно, разходите за отбрана не стигат. Само тази година бюджетът за отбрана е със 70 млн. по-малко. Армията кара на последни издихания с въоръжението, което имаше през 1980 година“.

фото Красимир Тодоров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани