Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

26 дебютанти в борба за “Златната камера” в Кан

[post-views]

Бoжидар Манов

kanНаред с мечтаната от всички режисьори „Златна палма“ от фестивала в Кан дебютантите на Лазурния бряг всяка година имат и друга амбициозна цел – престижната награда „Златна камера“. Тя се присъжда за най-добър първи филм сред заглавията от официалната селекция (основния конкурс и  програмата „Особен поглед“), както и от програмите „Седмица на критиката“ и „Петнайсетдневка на режисьорите“. Тази година в тях са включени общо 26 дебютни филма. В основния конкурс е унгарецът Ласло Немеш с драмата „Синът на Саул“, а негови конкуренти от „Особен поглед“ са французинът Лоран Ларивие („Аз съм войник“), индиецът Нираж Чиуан („Самотно бягство“), иранката Ида Панахандех („Нахид“) и етиопецът Яред Зелеке („Агне“), който ще представя страната си за първи път в Кан. 
Наградата „Златна камера“ е учредена през 1978 година и е изключително важен трамплин за успешна бъдеща кариера в киното. Нейните носители попадат във фокуса на Кан и много често следващите им филми са желани участници на Лазурния бряг. Тъкмо такъв е пътят на изявени днес режисьори като американеца Джим Джармуш, индийката Мира Наир, британеца Стив Макуин, които като дебютанти са печелили „Златната камера“. А японката Наоми Кавасе и тази година е в програмата „Особен поглед“ с новия се филм „Ан“.
Сега дебютантите ще бъдат оценявани от специално 7-членно жури под председателството на известната френска актриса Сабин Азема. Тя тръгва от театъра и става известна през 1974 г. с ролята си в спектакъла „Валсът на тореадорите“, където е на сцената заедно с изключително популярния комик Луи дьо Фюнес. Веднага след това започва и филмовата й кариера, за да заслужи през 1885 г. най-високата френска награда „Сезар“ за участието й в „Неделя на село“ на големия режисьор Бертран Таверние. С този филм Сабин Азема се появява за първи път на конкурсния екран в Кан. През 1989 участва и в следващия филм на Таврение „Животът и нищо друго“. Но талантът й се разкрива с пълна сила във филмите на големия майстор Ален Рене, при когото се снима почти 30 години. Тя изпълнява със забележително проникновение ярки трагически роли в „Любов до смърт“ (1984), „Мело“(1986, втора награда „Сезар“), „No Smoking“ (1993), „Познатата стара песен“ (1997), „Лични страхове на публични места“ (2006), „Диви треви“ (2009). И така до последния филм на Ален Рене „Вие все още нищо не сте видели“ (2012), показан в конкурса на Кан. 
Миналата година наградата „Златна камера“ заслужиха тримата млади френски сърежисьори на филма „Купонджийки“. Кой ще е новият победител сред дебютантите, ще стане ясно при закриването на 68-ия фестивал на 24 май вечерта. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани