Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Химически войски навършиха 97 години

[post-views]

Химическите войски на България навършиха 97 години от ссъздаването си. На днешния ден през 1918 година със заповед на минстъра на войната номер 279 се разкрива първия щат за военен химик в Българската Армия.

Репортер: Радослав Везирев
Оператор:Борислав Василев

Войските за ядрена хиническа, биологическа защита и екология имат своята история с, която се гордеят. Още от дълбока древност човечеството е използвало отровни вещества за постигането на военни цели. През годините техните свойства непрекъснато са се осъвършенствали, докато се стигне до създаването на химическото оръжие с висок боен ефект. В големи мащаби, като бойно оръжие отровните вещества са използвани за пръв път в първата световна война в химическата операция при река Ипър, Белгия от германската армия. След нея следват английски, френски, руски и австроунгарски газови атаки. В наши дни 38 батальон за ЯХБЗ води целенасочена подготовка и подържа способности за изпълнение на задачи по трите мисии на Българските въоръжени сили.
Нееднократно военнслужещи от формированието са оказвали помощ на населението при наводненията от последните години, каза още, майор Мариян Добрев. След официалната част военслужещите от формированието в Мусачево демонстрираха умения пред своите гости.

Най-ново

Единична публикация

Избрани