Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа победа за дясната опозиция в Хърватия

[post-views]

HARVATIA_IZBORI_PARLAMENT_09

Консервативният Хърватски демократичен съюз спечели първите парламентарните избори в страната от влизането й в Европейския съюз през 2013 г. Почти с равен резултат, но на второ място се класира досега управляващата Социалдемократическа партия.
Според предварителните резултати Хърватският демократичен съюз ще има 61 депутати в 151 местния парламент.
Лидерът им Томислав Карамарко благодари за подкрепата и заяви, че партията му трябва да поеме отговорността за управлението на страната.
За социалистите и техните съюзници, които ще имат 53 места, вотът е сигнал, че страната се нуждае от по-широка коалиция.
„Тези избори показаха, че сами не можем да управляваме сами. Затова призовавам всички, които искат реформите да продължат, да се присъединят към нашите усилия като равностойни партньори”, коментира лидерът на социалистите Зоран Миланович.
Близките резултатите на двата гранда правят по-малките партии най-големите победители от надпреварата, защото от тях ще зависи как ще изглежда следващото правителство.
Наскоро създадена „Моста”, която печели 18 места, влезе в парламента с обещанието да промени политическо статукво и засега отказва да води преговори за коалиция.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани