Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Барселона не иска да се цепи

[post-views]

Cvetomira IlievaС Цветомира се познаваме от години, но от години се виждаме предимно във фейсбук. Причината – тя отдавна живее и работи в Барселона. При последното ни виждане я закачих на темата за отцепването и тя разказа толкова интересни неща, че я помолих да го направи пред диктофон. Ето какво се получи: 
– Представи се! 
– Казвам се Цветомира и живея в Барселона в последните пет години. Иначе съм от София. 
– Фамилията ще си кажеш ли?
– Цветомира Илиева.
– Как е правилно да се казва – Каталония, Каталуния или Каталуня?
– Каталуния.
– Чувстваш ли се интегрирана в Барселона, имаш ли приятели каталунци?
– Да, чувствам се напълно интегрирана и имам много приятели каталунци, които са родени в Барселона и са израснали в града. 
– В какъв квартал живееш?
– В „Сан Антони“, който е абсолютно каталунски квартал. Там почти няма никакви имигранти, а само местни хора. 
– Имаш ли право да гласуваш в Барселона?
– Само за български избори, иначе нямам. 
– Обикаляш ли в провинцията и разбираш ли каталунски?
– Обикалям много около Барселона и в цялата провинция Каталуния. Почти всеки уикенд ходя някъде на планина из каталунските селца. В тях се говори изцяло на каталунски. И почти не разбират. Всъщност разбират испански, но отговарят на родния си език, когато ги попиташ нещо. Когато ги попиташ на испански, ти отговарят на каталан. Разбирам, но засега не го говоря. Говоря само испански. 
– Защо според теб каталунците искат да се отцепят от Испания?
– Защото смятат, че те движат целия вътрешен брутен продукт на страната. Което до някаква степен е вярно. Смятат също, че главно Южна Испания и Мадрид ги дърпат назад. Правителството е в Мадрид, затова всички пари отиват там, макар голяма част да са изкарани от каталунската общност. Парите отиват там и се разпределят за цяла Испания. 
– Какво ще стане в действителност, ако се отцепи Каталуния?
– Не съм сигурна, че ще има много големи промени. Със сигурност няма да има промени за имигрантите, за хората, които идват отвън. Вероятно каталунците ще получат някакво удовлетворение, че са независими, че имат своя държава. Единствената разлика ще е, че вече изцяло ще се пише на каталан. Но това и сега се случва във всички общини и във всички местни институции. 
Но ако областта обяви независимост, тя ще трябва да излезе от Европейския съюз?
– Моето мнение е, че това няма да се случи. Но, ако стане, не знам, ще видим как ще бъде точно. Защото досега в историята на Европейския съюз не се сещам за област, която е искала да бъде независима и да го е постигнала. 
– Защо смяташ, че отцепването няма да се случи?
– Защото Европейския съюз няма да го позволи. Няма да го позволи, както се случи в Шотландия например. И смятам, че същото ще се случи и в Каталуния. 
– В Шотландия референдумът не успя, защото Обединеното кралство даде право на всички чужденци, живеещи там, да гласуват. 
– Да, в Каталуния до този момент чужденците нямат право да гласуват. Но ако в един момент дадат право на имигрантите, те също ще са против разделянето. 
– Ти спомена, че има разлика в мненията между града Барселона и провинцията?
– Разликата е наистина огромна. В провинцията хората са възрастни, живеят традиционно, консервативни са и по-затворени. А Барселона е космополитен град. Там е много важен туризмът. Барселона е една от горещите точки по отношение на туризма в Европа. И тъй като огромният процент от доходите на жителите идват от туризма, хората са по-отворени, много пътуват и се отнасят скептично по отношение на независимостта. Те желаят да контактуват с Испания, или поне да имат бизнес с испанците, с цяла Европа, със света.  
– С какво друго си изкарват хляба в Барселона?
– Главното е туризъм. Другото са мобилни и телекомуникационни комуникации. Много компании са прехвърлили там бизнеса си, защото е по-евтино, а и е точка, привлекателна за всички европейци, както за туризъм, така и за постоянно живеене. В града компаниите могат да си позволят да държат офиси и да плащат добри заплати. Освен това в цяла Каталуния се произвежда много вино. Имат голям пристанищен бизнес. 
– Има ли военни бази?
– Да, има, виждала съм.
– А ти самата одобряваш ли евентуалното отцепване?
– Не, аз съм против. Намирам го за твърде консервативно и съм на мнение, че от такова отцепване няма нужда. Смятам, че Каталуния е част от Испания и трябва да остане така. 
– Какво трябва да направят испанците, които са по-бедната част, така че Каталуния да спре да иска да се отцепва? 
– Според мен испанците полагат доста усилия, за да излязат от икономическата криза. Не мога да кажа дали са мързеливи, или целият техен стандарт идва от случилото се през 2008 г. Сигурно е, че трябва да работят по-усърдно, повече, за да са по-добре икономически. Да не тежат на каталунците. Иначе сблъсъците между испанци и каталунци, те са от много години и никога няма да изчезнат. Не е омраза. Но се усеща нещо. Аз съм пътувала много и знам, че ако отидеш в Северна Испания, там общността на баските мисли по един начин. Долу, в Андалусия, хората са различни. Не е омраза, но винаги се усеща едно съревнование. Както може би във всяка страна имат шеги помежду си. Закачат се помежду си както за политика, така и за история. 
– Те и баските искат да се отцепват. И те имат силна икономика.
– Да, те също имат своя език и своята култура. Но не мисля, че би могло това да се случи. В момента в Каталуния тази политика е много силна, има и огромна подкрепа и всяка година тази подкрепа се увеличава. Но ако се разреши на каталунците, ще го поискат и баските. И не е ясно какво ще остане от Испания. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани