Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Капитан първи ранг, професор, доктор на военните науки Боян Медникаров: Влязохме в клуба на елитните морски университети

[post-views]

Boqn Mednikarov– Г-н капитан първи ранг, утре – на 9 януари, ВВМУ навършва 135 години. Чувства ли училището тежестта на годините?
– Нашето училище е преминало през различни етапи на развитие. Имало е времена на подем, на успех. Имало е и години на тежки превратности, свързани с това да не може да съществува нормално – особено между Първата и Втората световна война.
Като институция то е натрупало своята история. Хората, които са работили в тази институция, са придобили свой опит и са създали традиции. Именно тази дълга история, това богатство на опит и традиции ни позволява да се развиваме, да вървим напред. 
Щастлив съм да кажа, че през последните 10 години сме свидетели на подем, на възход на нашето училище. То заема много сериозно място като национален лидер на морското образование и наука, и преминава в ново качество – да бъде международен фактор в тази област.
Разбира се, това са отговорности, това е тежест. Трябва да бъдеш подготвен за нея и да имаш нужните способности и качества, за да защитаваш своето име.

– Какви са основните постижения на Морското училище през изминалата 2015 г.?
– Изпратихме една изключително успешна година за ВВМУ. През 2015 г. училището се утвърди като най-добра морска образователна институция. Това беше потвърдено не само в национален, но и в международен план. 
VVMUПрез април 2015 г., след сериозен и продължителен одит, училището получи официален сертификат от японското министерство на транспорта, което признава ВВМУ като институция с високо качество на морското образование за следващите 5 години. В резултат на това възпитаниците на училището вече могат да работят на кораби, плаващи под японски флаг, без допълнителна сертификация. 
Фактът, че получихме това признание от японското министерство на транспорта, което е лидиращата морска администрация за Азия, за Индийския и Тихия океан, ни дава основание да заявим, че нашето училище е в клуба на елитните морски университети. Такова признание имат много малко европейски морски институции.
През годината успешно преодитирахме нашата система за управление на качеството, което е също една международна оценка. Продължава развитието на нашите образователни програми. Изключително успешно се развива новата ни програма за информационни и комуникационни технологии.
Сериозен е и интересът към училището на фона на демографския срив в страната. Ние бяхме попълнени 100 процента със студенти в средата на юли, нещо, което е уникално за текущата действителност.
През 2015 г. успяхме да удвоим броя на нашите чуждестранни студенти. Показателно е, че дори от традиционно морска държава като Гърция през тази година са записани нови 84 студенти.
Провеждаме научноизследователска и развойна дейност, както в интерес на българските Военноморски сили, така и на морската индустрия. Благодарение на научни решения на наши колеги и преди всичко на капитан втори ранг доцент Мирослав Цветков, бе решен технически проблем на минния ловец „Цибър“, при което бе възстановена неговата бойна информационна управляваща система. В резултат на това „Цибър“ успешно продължи процеса на сертификацията си и сега е кораб с пълноцени оперативни способности. Същият колектив разработи и нова тактическа конзола за интегриране на информация, свързана с управление на корабите на море.
През годината финализирахме проект по програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, с който изградихме две много интересни лаборатории. Едната е за оценка на ефективността на корабните енергетични уредби. Втората е за подготовка за действие при разливи на нефтопродукти. В момента училището разработва още по-мащабен проект – интегрирана система за управление на морските зони в пространството на България.

– Какви други новости има в това отношение?
– Освен че разполагат с възможности за научни изследвания, новите ни лаборатории са и място за обучение. Едната има навигационен мостик с 360-градусова визуализация и изключително модерни модели на широк спектър корабно оборуване.
През годината в училището беше открит нов компютърен клас. В него има 16 корабни мостика, интегрирани в една учебна зала. Бяхме много щастливи, че лично премиерът Бойко Борисов ни оказа честта да открие този клас. 
Благодарение на нашето партньорство с Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ обучаващият модул на новата национална система за управление на корабния трафик бе установен във ВВМУ. Това на практика удвои нашите тренажорни способности за подготовка на оператори, управляващи корабния трафик.

– В какви посоки ще съсредоточите усилията си през новата година?
Morqci– Няколко са основните ни задачи през 2016 г. На първо място е отбелязването на 135-ата годишнината на училището. По същество тържествата започнаха с Вапцаровите дни през декември 2015 г. Тогава празнувахме рождения ден на нашия патрон и проведохме за първи път национален поетичен конкурс-рецитал по негови произведения. Годишнината ще бъде отбелязана тази година в няколко градове.
Първите тържества са на 15 януари в Русе, където ще отбележим създаването на ВВМУ. През февруари ще отдадем заслуженото на клона на нашата асоциация в Ловеч. През март ще бъдем в Бургас, през април – в София. 
Нашите заключителни тържества ще са в периода 15-20 май, като 20 май е определен за ВИП-ден и ще се състои във Варна. 
Друг аспект на дейността ни е подготовката на генералната асамблея на Международната асоциация на морските университети (IAMU), която ще бъде домакинствана от ВВМУ през 2017 г. Това е още едно доказателство за престижа и авторитета на нашето училище.
От гледна точка на образователния процес, ще продължим да усъвършенстваме нашите програми за подготовка на курсанти, така че в най-пълна степен да съответстват на реалните потребности на ВМС и на някои други структури на МО. Ще продължаваме да развиваме новата система за лидерска подготовка – курсанти, която въведохме съвместно с Командването на ВМС.
Имаме амбицията да увеличим нашия капацитет за дистанционно обучение на студенти по някои програми, както и да нарасне броят на нашите чуждестранни студенти.

– Какво ще пожелаете за празника на всички хора, свързани с ВВМУ?
– На всички колеги, приятели от ВВМУ, на всички, свързани с ВВМУ, искам да пожелая преди всичко да са живи и здрави! Да бъдат носители на традиционната Вапцарова вяра в нашите успехи. Когато вярваме, че можем да направим нещо, то в крайна сметка ще се случи и наистина ще успеем!

Участието на ВВМУ означава качество

IMG_2856Ако капацитетът на училището бъде използван в процеса на модернизацията на ВМС, то решенията, които ще бъдат постигнати, ще бъдат с по-високо качество, казва капитан първи ранг Медникаров. Той е уверен, че това ще се случи. Имаме прекрасно сътрудничество с командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, казва началникът на ВВМУ.
По думите му модернизацията на военния флот би била немислима без участието на училището. Морското и до този момент се включва в подобни процеси.
Например през лятото, когато училището беше посетено от премиера на страната, предложихме на неговото внимание вариант на една наша разработка – как би изглеждал този многофункционален патрулен кораб, заявява капитан първи ранг Медникаров. И допълва: „Разбира се, по отношение на модернизацията решенията ще бъдат взети с абсолютно друга процедура. Но все пак разполагаме с нашата научна експертиза и с възможностите на нашите симулационни комплекси да създадем модели на перспективния кораб на ВМС, който да бъде тестван на етапа на неговото проектиране“.
Училището е и уникален за България център от гледна точка на концентрацията на компетентност в областта на науките, свързани с морето – морско въоръжение, морски технологии, заявява началникът на ВВМУ. Особено сериозен е нашият капацитет в областта на системите за наблюдение и управление, допълва той. И посочва, че за проблема на „Цибър“, решен успешно от офицер от училището, западни компании са искали шестцифрени суми.

Троен контрол на изхода

Троен контрол на подготовката на обучаваните има на изхода на Морското училище. Става дума за контрол от страна на нашите изпитни комисии, контрол от страна на морската администрация, която провежда последващ изпит, и контрол от индустрията, обяснява капитан първи ранг Медникаров.
По думите му обучаваните постъпват във ВВМУ, слeд като са завършили националната система за средно образование, която „в момента изпитва сериозни, бих ги нарекъл – драматични, трудности. По някакъв начин нашите колеги от средното образование не успяват да се справят в пълен обем със своите задачи и това в известна степен превръща незнанието в стандарт“.
Този проблем е сред основните пред ръководството на ВВМУ. Нашата нова кандидатстудентска система е построена върху това да намерим хора с висока мотивация, заявява капитан първи ранг Медникаров. Дори сме склонни на някои компромиси, допълва той.
Учебните програми в Морското са преорганизирани, за да могат още от начало обучаваните да добият представа за характера на бъдещата си професия и да получат допълнителен мотив. Така те преодоляват класическите трудности, които дава фундаментът на инженерното образование – визирам обучението по математика, физика, механика, защото в определен период то беше непреодолимо препятствие за много от нашите колеги, изтъква началникът на ВВМУ. Този подход дава резултати и хората от глобалния пазар на морски кадри искат да привличат в екипажите си български морски офицери, като са готови и да инвестират в тяхната подготовка.

Очакваме газ и нефт от “Хан Аспарух”

През тази година „Тотал“ трябва да започне сондиране на находището „Хан Аспарух“ в Черно море, а там очакванията са за откриване на газово поле или може би – газ, плюс нефт, казва капитан първи ранг Медникаров. По думите му находището по всяка вероятност ще има капацитет, осигуряващ на България енергийна независимост поне за едно столетие. Това обаче може да направи някои други държави от Черноморския регион изключително чувствителни и нервни и да създаде проблеми.
По думите на началника на ВВМУ в момента е необходимо не само наблюдение на това, което се случва в Черноморския регион, но и нарастване на воения капацитет на България. Събитията в Сирия водят до рязкото нарастване на влиянието на ред негативни фактори. Те поставят страната ни в комплицирано положение.
Наблюдава се сериозен ръст на военния потенциал на военноморските сили на Руската федерация, както и изострено противоречие между Турция и Русия. Конфликтът между Русия и Украйна пък има допълнителен ефект – това е създаването на още по-голяма неопределеност по отношение лимитацията на морските пространства в Черно море и споровете между двете държави във връзка с използването на морските ресурси в северната и северозападната част на Черноморския регион, казва офицерът. И допълва: „Към това трябва да добавим и потенциалния риск, особено ако има някакви по-съществени проблеми в Турция, големи потоци от емигранти да търсят път през Черно море към Европа, като се опитат да достигнат до нашия бряг. Всичко това разширява изключително спектъра от задачи, които възникват пред Въоръжените сили на страната и в най-голяма степен пред ВМС“.
Максимално бързо трябва да се върви към нарастване на способностите на ВМС, казва капитан първи ранг Медникаров. Въпросът за това дали да има,  или да няма нов многофункционален патрулен кораб, и то не един, а минимум два, вече става безалтернативен, допълва той.

Турбуленция без последствия

На фона на турбуленцията с въвеждането през 2015 г. на новите правила за пенсиониране на военнослужещите двама наши преподаватели решиха да напуснат, споделя началникът на ВВМУ. Не бих казал, че имаше някакви драматични последствия, но това ме принуди да говоря с всички колеги, да търся начин да ги мотивирам да продължат работата в училището, допълва той.
Стремим се да привличаме знаещи и можещи хора както от редовете на ВМС, така и от морската индустрия, да правим съчетание между високите теоретични и научни постижения и опита от практиката, изтъква капитан първи ранг Медникаров. В момента в Морското училище десет преподаватели имат сертификат за капитан далечно плаване. Още мнозина други притежават различни типове морски сертификати и са правоспособни морски офицери. Но за нас най-важното е да създадем такива условия за преподаване, за участие на нашите колеги в научни проекти, че те да бъдат мотивирани, в това число – и финансово, и да дадат най-доброто от себе си в това, което правят, категоричен е началникът на ВВМУ.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани