Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ пое отговорността за нападенията в Джакарта

[post-views]
ИДИЛ пое отговорността за нападенията в Джакарта

INDONEZIA_JAKARTA_NEW_14_01_16

Радикалното джихадистско движение ИДИЛ пое отговорността за масираната координира атака в индонезийската столица Джакарта. До този момент е потвърдена смъртта на седем души – двама цивилни и петима от нападателите. Властите твърдят, че масираното нападение е опит да се имитират събития от фаталния 13-ти ноември в Париж.
Индонезийската столица беше разтърсена от шест силни експлозии, последвани от няколко часова престрелка със силите на реда. Властите твърдят, че ситуацията е под контрол, независимо от съобщенията за нови експлозии. Все още не ясно колко точно души са участвали в координираната атака. Полицията съобщава, че двама от  петимата убити нападатели са били атентатори самоубийци. Другите трима са загинали при престрелка с полицията. Едната цивилна жертва е индонезиец, а другата канадец.   Ранени са най-малко 20 души, но все още няма точна информация за техния брой. Петима от тях са  полицаи. Сцена на координираните нападения беше търговския център на град Джакарта, където освен магазини, са разположени повечето чуждестранни посолства и хотели. Една от бомбите е гръмнала пред офиса на ООН в града. Друга – пред кафене от популярна верига. Президентът на страната Джоко Уидодо осъди нападенияята и заяви, че терористите няма да поставят страната на колене. Шефът на полицията в Джакарта сравните атаките с тези в Париж, като посочи, че целта на терористите е била да убият колко се може повече души. Местните медии припомнят отправената заплаха от ИДИЛ в края на миналата година, когато в сайт на организацията, се появи закана, че Индонезия много скоро ще влезе в новините. В миналото азиатската страна многократно е ставала жертва на тероризма, като при най-смъртоносното нападение през 2002 –ра година на остров Бали загинаха 200 души.
Отделно по информация на властите десетки индонезийци воюват на страната на ИДИЛ в Сирия, като част от тях наскоро са се върнали в родината.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани