Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Най-доброто кино на 20-ия „София Филм Фест“

[post-views]
Най-доброто кино  на 20-ия „София Филм Фест“

KarolНовият филм на Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ ще даде старт на 20-ия юбилеен международен кинофестивал „София Филм Фест“ на 10 март в Зала 1 на НДК. И това издание на фестивала „събира в краката“ на българската публика най-доброто и ново от световното, а и от родното кино. Копродукцията на България, Холандия и Швеция е създадена по действителен случай, казус от трибунала в Хага. 
Трима от най-артистичните и нестадартни български кинаджии ще получат „Наградата на София“ на Столичната община за своя цялостен принос към киноизкуството на 20-ия „София Филм Фест“. Джеки (Георги Стоев), Джони (Джони/Георги Пенков) и Чарли (Христо Илиев-Чарли) са приятели повече от 50 г. и са автори на десетки комедийни филми – документални и игрални. И тримата не са учили кино, но поотделно и заедно са получили 43 престижни международни награди! Те поставят основите на нов стил не само в българското, но и в световното кино – СИНЕМА ВАРИЕТЕ. Който иска да научи нещо повече за уникалното трио, да гледа филма на младия колега Колю Бошнаков  „Джони, Джеки и Чарли не са имена на кучета“. Филмът им  „Добро утро, капитане“  е с премиера на фестивала. 
Отличеният с 6 номинации за „Оскар“ на режисьора Тод Хейнс, „Карол“ ще ни даде шанс да видим изключителните Кейт Бланшет и Руни Мара в една любовна история. „Ма ма“ на големия испански режисьор Хулио Медем ще видим с актрисата Пенелопе Круз. Както и берлинската „Златна мечка“от 2015-а – филмът  „Такси“ на иранския дисидент Джафар Панахи. Филмът е Penelope_Kruzедновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество, разказана чрез преживяванията на таксиметров шофьор по улиците на Техеран.Tery_Giliam
„Златният лъв“ от Венеция 2015 е специален акцент в програмата-филмът „Отдалече“ на Лоренцо Вигас. Това е игралният дебют на 48-годишния венецуелски режисьор. 
Специален гост на юбилейното издание на фестивала ще е режисьорът Тери Гилиъм, който ще получи „Наградата на София“ за принос в изкуството на киното. В аванс на 1 март в  Дома на киното стартира ретроспектива от филми на легендарния член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън“, създал многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител на 2 награди „БАФТА“, на 4 от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“. Самият режисьор, обаче казва: 
„Причината да не гледам вече толкова много филми е защото не се изненадвам. Студиата в Холивуд възприемат хората в Америка като тъпа аудитория. Те се опитват да занижават стандартите, колкото се може повече, за да стигнат до широката и тъпа публика. Аз продължавам да се противопоставям на това и искам да вярвам в интелигентността на зрителите. Но ако продължаваш да храниш хората с бебешка храна достатъчно дълго, те накрая ще започнат да я харесват…“.
Церемонията по награждаването ще се състои на 19 март. Програмата на фестивала заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна ще продължи до 31 март. 

Леонардо ди Каприо със “Златен глобус”Zl_globus_Kaprio_Bri_Larsun

Гилдията на филмовите актьори в САЩ връчи наградите си „Златен глобус“ за т.г. Основната награда за най-добър актьорски състав получи този на филма „В светлината на прожектора“ на режисьора Том Маккарти. Филмът е с 6 номинации за „Оскар“ и разказва за реални събития-разследване на журналисти от в. „Бостън глоуб“ през 2001-а г. на мрежа от католически свещеници педофили.
„Златен глобус“  за най-добър актьор и актриса  получават Леонардо ди Каприо за ролята си във филма „Завръщането“ и съответно  Бри Ларсън за играта си във филма „Стая“. Като най-добър актьор в поддържаща роля беше определен Идрис Елба за изпълнението му в „Зверове без родина“ и Алисия Викандер за участието си в „Момичето от Дания“. Статуетка взеха общо четирима тъмнокожи изпълнители, което впечатли след напрежението за „Оскари“-те, където нямаше нито един номиниран.
 

Кино „Левски“ става театър


Kino_LevskiСлед масовото приватизиране на столичните кина и превръщането им в молове или казина има и добра новина. Старото кино „Левски“ в центъра на столицата се превръща в театрална сцена. В средата на февруари в обновения салон на бул.„Янко Сакъзов“ (City Mark Art Center) ще има и първата театрална премиера: „Догодина по същото време“ на Бърнард Слейд с режисьор Георги Михалков и популярните актьори Лилия Маравиля и Христо Шопов. Добро начало и предизвикателство към екипа на все още новия Независим театър, който е само „на две крачки“ в бившия дом на българо-съветската дружба на „Евлоги Георгиев“…Затваря се ново театрално каре заедно с общинския театър „София“ и „Зад канала“. Във фоайето пред залата вече са разположени скулптурите на Ставри Калинов.

Театрален маратон преди „Икар 2016“


За театралните фенове в София, които едва ли биха отскочили през сезона заради един спектакъл в провинцията, „Софийският театрален салон“ представя кандидатите за годишната награда на Съюза на българските артисти. От 18 до 26 март това ще са над 20 представления, танцови и куклени спектакли, пърформанси и независими проекти.
На сцената на театър „София“ на 20 март се играе спектакълът на габровския театър „Рачо Стоянов“ по Жан Ануи-„Жана д`Арк“ с режисьор Петринел Гочев. Актрисата Гергана Змийчарова получи номинация за главна роля. На 25 март в театър „Българска армия“ гостува постановката  „Пурпурният остров“ от Михаил Булгаков под режисурата на Теди Москов, а екипът е на Държавен куклен театър-Варна. Пиесата „Мърлин Монро“ от Николай Коляда на хасковския Драматично-куклен  театър е под режисурата на Стайко Мурджев ще гостува на 21 март.
„Кавказкият тебеширен кръг“ на Брехт, номинирана за „Икар“ за режисура (Маргарита Младенова) на варненския Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ публиката ще види на 22 март в театър „София“. За ролята си в нея Стоян Радев има номинация за водеща мъжка роля. Scorpions-2
 

Scorpions​ отново в София

Scorpions ще празнуват 50-годишен юбилей на 17 юли в „Арена Армеец“  в София, също спирка на турнето им. Роклегендите са наричани героите на хевиметъла. Немската банда има безброй незабравими хитове,Scorpions любими на феновете им от няколко поколения по всички континенти. 
 Тръгналите от Хановер младежи се превърнаха през годините в най-успешната германска рок група. Албумът им Crazy World е продаден само в Германия в над милион копия и става двойно платинен през 1991 г. Scorpions имат зад гърба си над 100 млн. продадени албума в света и над 5000 концерта в над 80 страни. Така и не се осъществява планът на бандата да приключи кариерата си през 2012-а. Прощалното им турне е с 200 концерта и любовта на публиката ги вдъхновяват да продължат. Събитие е и новият им, 19-и албум, Return To Forever. Песните му са довършени идеи за песни от 80-е, неосъществени досега. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани