Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атентатът в Анкара – дело на сирийските кюрди, твърди правителство

[post-views]
Атентатът в Анкара – дело на сирийските кюрди, твърди правителство

ankara-terror-atakaТурският министър председател Ахмед Давутоглу заяви, че атентатът в Анкара е дело на кюрдските милиции в Северна Сирия. Най-малко 28 души загинаха и повече от 60 бяха ранени при вчерашното нападение в самото сърце на турската държава. Междувременно медиите в страната съобщава, за ново бомбено нападение срещу военен конвой в югоизточните части на страната.
Турският премиер Ахмет Давутоглу допълни, че властите са арестували четирима души, свързани с атентата в Анкара. Той посочи, че задържаните и мъжът зад бомбеното нападение имат пряка връзка с кюрдските милиции в Северна Сирия, за които се знае, че са едно от въоръжените крила сепаратистката кюрдска работническа партия ПКК.
Междувременно кюрдските милиции за народна защита продължават да отричат, че стоят зад нападението. Само преди дни  САЩ, Франция и Германия призоваха Турция да ги признае за политическа партия и да прекрати незабавно военните си операции срещу тях. Часове след атентата в Анкара беше извършено ново нападение срещу турската армия. Най-малко шест войници загинаха, след като крайпътна бомба порази военен конвой в населената с кюрди югоизточна провинция Диарбекир. Властите твърдят, че нападението носи почерка на ПКК. В отговор на двете нададения турските ВВС проведоха масирана въздушна операция срещу позициите на кюрдите в Ирак и Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани