Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков:Трябва да знаем с какъв ресурс разполагаме

[post-views]
Началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков:Трябва да знаем с какъв ресурс разполагаме

PK-GEORGI PETKOVПолковник Георги Петков е роден през 1968 г. в  Монтана. През 1991 г. завършва ВНВАУ „Г. Димитров“ в Шумен, а през 2005 г. – Военна академия „Г. Ст. Раковски“. Заемал е редица командирски длъжности в подразделения на Българската армия. Службата му в системата на военните окръжия започва през 2005 г. като началник на отделение „Наборни и кадрови военнослужещи“, а впоследствие и началник на сектор „Набиране на кадри“ в Столичното военно окръжие. От 2010 г. до началото на 2015 г. последователно заема длъжностите главен експерт в отдел „Образование и квалификация“ на дирекция „Управление на човешките ресурси“ и държавен експерт в отдел „Социални дейности“ на дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната. Удостоен е с награден знак на Министерството на отбраната „За отлична служба“ – II степен. От 1 април 2015 г. е началник на Централното военно окръжие.


– Господин полковник, каква беше целта на проведения командирски сбор под Lаше ръководство и кои бяха участниците в него?
– По утвърден план от министъра на отбраната командирският сбор на началника на Централното военно окръжие (ЦВО) се състоя от 24 до 26 февруари в Хисар и Карлово. В него участваха началниците на военни окръжия (ВО) и началниците на отдели и сектори в ЦВО. В нашата дейност взеха участие още полковник Людмил Михайлов – началник на отдел от дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната, експерт от офиса за водене на военен отчет в  Хисар, представител на местната администрация и военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Темата на сбора дефинираше подобряването на дейността и изпълнението на задачите от ЦВО и ВО при воденето на военния отчет в мирно и военно време и комплектоването на въоръжените сили на Република България с личен състав и техника за мирно и военно време, в контекста на новите рискове и хибридни заплахи и противодействие при техните прояви. 
– Кои основни въпроси бяха разгледани на командирския сбор?
– Бяха анализирани задачите на ЦВО и ВО при комплектоването на военновременните формирования на ВС/структурите с личен състав и техника за военно време. Проведоха се показни и практически занятия за уеднаквяване на дейностите, извършвани от ВО при организиране и провеждане прегледа на готовността за използване на техниката – запас с мобилизационно назначение и ежегодните сверки с военните формирования/структурите по комплектоването им със запасни и техника – запас. Дискутирани бяха актуални въпроси по финансовото, материалното и информационно-техническото осигуряване в ЦВО и ВО.
– Безспорно има много новости, които засягат дейността на Централното военно окръжие и военните окръжия в страната. Може ли да се справите с предложената законова промяна да се създаде военен отчет на всички български граждани на възраст от 18 до 32 години?
– Както министърът на отбраната обяви, воденето на  военен отчет на тази категория граждани, е необходимо, за да се знае кои от хората са налични и какво е образованието им. Все пак, поради големия миграционен процес, ние не знаем кои са в България и кои не са. Ако Народното събрание реши, че трябва да бъдат на военен отчет тези граждани, тъй като ние спряхме да ги водим след отпадането на наборната военна служба, не е проблем да се вземат списъците от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) и да се види с какъв ресурс разполагаме. Считам, че това е полезно и абсолютно защитавам позицията, която беше изказана от Министерството на отбраната. Поради това, че обстановката е доста напрегната, ние трябва да знаем с какъв ресурс разполагаме.
– Но списъците трябва да се обновяват всяка година?
– Разбира се, че всяка година трябва да се актуализират тези списъци, но пък това ни е работата.
– Но от тази категория граждани може да има хора с тежки заболявания?
– На този етап ние нямаме законово основание нито да ги преглеждаме, нито да ги обучаваме. Само трябва да ги регистрираме и да видим кои са в наличност.
– Предвижда се и намаляване на възрастовата граница за приема на войници от 32 на 28 години? 
– Считам, че е целесъобразно това предложение, тъй като, сваляйки тази възрастова граница, се дава възможност наистина на по-млади хора да влязат в Българската армия. По този начин се увеличава с 4 години диапазонът за службата.
– Как приемате създаването на Единен център за подготовка в Плевен?
– Това също е една хубава инициатива на Министерството на отбраната. Аз я адмирирам, защото това ще ни даде възможност, след като законодателят ни разреши, в  Единния център регулярно да провеждаме обучението и подготовката на гражданите, което на този етап е на доброволен принцип.  Гражданите ще се обучават по задълженията им към отбраната на страната и ще придобиват способности, необходими за защита на Отечеството. 
– Ще продължи ли обучението на студенти, които по желание водят начална и специална военна подготовка?
– За трета поредна година се провежда обучение на студенти, които имат желание на доброволен принцип да придобият начална и специална военна подготовка. Тя се осъществява в НВУ „Васил Левски“ и във Военноморското училище във Варна. Всяка година излиза каталог на курсовете за начална и специална военна подготовка, който се утвърждава със заповед на министъра на отбраната. Такъв каталог излезе и тази година и е публикуван на сайта на Министерството на отбраната. Той се разпространява във висшите учебни заведения в страната чрез нашите военни окръжия и по този начин се привличат студенти. Наскоро 45 студенти завършиха един такъв курс за начална военна подготовка във факултета на НВУ в Шумен.
– Как протича през тази година подготовката на учениците от средните училища, съгласно Наредбата, произтичаща от Закона за резерва? 
– Подготовката на учениците от 9-и и 10-и клас от средните училища е регламентирана с наредба и се провежда в часа на класния ръководител – 5 часа в 9-и клас и 5 часа в 10-и клас. Сега се даде възможност за гъвкаво обучение с цел обединяване на темите. Понеже в училищата не могат да се вкарват техники и образци оръжие, например, в Деня на отворени врати на формирования и музеи, се привличат учениците в потоци и им се показват повече практически неща от воинския живот.
– Не са ли малко обявените места за прием на нови войници във формированията?
– Приемът на войници за комплектоването на военните формирования е свързан предимно с бюджета. 
– Може ли са каже, че изпълнихте целите си на командирския сбор?
– С приключването на командирския сбор завършихме една ползотворна дискусия, която очерта изискванията и задачите пред личния състав на ЦВО и ВО. Искам да изкажа своята благодарност към всички участници в сбора, защото със своите изказвания, мнения и предложения те допринесоха за издигането на нивото на проведените мероприятия, както и на всички участници, които се включиха в дебатите по разискваните теми. 
Ръководството на ЦВО ще обобщи всички направени предложения и ще излезем с конкретни решения при организиране на дейността на ЦВО и ВО през 2016 г.
– Как се очертава тази година за хората от Централното военно окръжие и военните окръжия?
– Нормално е пред нас да предстои една трудна година. Това ще изисква значително повече усилия за изпълнението на задачите, които са свързани с промените в Закона за отбраната, в Закона за резерва и в поднормативната уредба. 
Продължаваме изпълнението на задачите по окомплектоването на военните формирования. Ще продължим провеждането на активна информационно-рекламна кампания по набирането на кандидати за военна служба и за курсанти в НВУ „Васил Левски“ и Военноморското училище. Съвсем добре върви изпълнението на графиците по осигуряването на подготовката на учениците в средните училища. Водим активна кампания за набиране на начална и специална военна подготовка на студентите на базата на новия каталог. 
Най-важното, което стои пред нас, е подобряването на дисциплината и осигуряването на устойчива защита на нашата дейност, съгласно нормативните документи.
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани