Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обвиниха бившия президент на Бразилия в корупция

[post-views]
Бившият бразилски президент Лула да Силва се ожени на 76 г.

lula-da-silvaПрокуратурата в Бразилия повдигна обвинения срещу бившия президент на страната Луис Инасиу Лула да Силва, който е разследван за пране на пари и корупция. Обвиненията бяха повдигнати седмица, след като беше арестуван и разпитван в ареста.
Подробностите около обвиненията не се съобщават, но според изтекла информация Лула да Силва е разследван за притежанието на недеклариран имот на брега на известния с луксозните си курорти град Гуаружа.
Лула отрича обвиненията и ги определя като политически мотивирани.
Разследването е част от разразилия се преди две години корупционен скандал с държавната петролна компания „Петробрас”.
Според прокуратура луксозният имот на Лула е  построен от строителна фирма, която давала подкупи както на политици, така на ръководители на енергийния гигант, за да получава изгодни държавни поръчки.
Разследването около „Петробрас’ е най-мащабното в цялата история на Бразилия. В началния си етап прокуратурата разследваше единствено сигналите за корупция в Петробрас, но после се оказа, че замесените фирми и правителствени лица са много повече.  Обвинения са повдигнати и на хора от вътрешния кръг на наследника на Лула – настоящия президент Дилма Русеф. Вторият й мандат е белязан с едни от най-мащабните антиправителствени протести, както срещу самата нея, така и срещу управляващата работническа партия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани