Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Източна Европа под тревога след затварянето на Баланския маршрут за мигрантите

[post-views]

migranti_garciqГерманският канцлер Ангела Меркел осъди решението на държавите по т.нар Балкански маршрут да затворят границите си за мигрантите. За Меркел подобни решения трябва да са колективни, а не индивидуални, защото според нея с това решение цялата тежест ще падне върху Гърция, която е първата спирка за хилядите, търсещи по-добър живот в Европа.
До блокирането на т.нар Балкански маршрут за мигрантите се стигна, след решението на Македония да затвори границата си с Гърция за незаконните имигранти. Малко преди това Словения обяви, че няма да пропуска хора през границата си, след което подобни мерки въведоха Сърбия и Хърватия. Унгария не само затегна мерките за сигурност,  но обяви и извънредно положение за цялата страна.
Затварянето на границите доведе до струпването на хиляди хора по тях. Само в граничния гръцки град Идомени са блокирани 13 хиляди души. Никой не може да се ангажира за това, каква ще бъде тяхната съдба, докато ЕС не финализира споразумението си Турция за реадмисия. ООН обяви, че вече работи по план за възпиране на мигрантиския поток, ако той се разпокъса и се създадат по-малки маршрути.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани