Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп и американската мечта… за Белия дом

[post-views]
Тръмп и американската мечта… за Белия дом

trump_wedding_clintons
На сватбата, превърнала се в светско събитие, Доналд и Мелания със семейство Клинтън
Бавно, но сигурно, лицето на репуликанците на предстоящите президентски избори в САЩ се оказва милиардерът Доналд Тръмп. Противоречива фигура с много врагове, но и с много почитатели. Личност, която не се притеснява да назовава проблемите в страната с неполиткоректните им имена. И това му печели привърженици и оставя конкурентите му от същата партия далеч назад. Нещо повече – с каквито и аргументи да го отстрелват кандидатите на демократите, Тръмп печели все по-категорични победи. На супервторник милиардерът спечели 621 делегати, а победата му във Флорида принуди сенатора на щата и негов конкурент – Марко Рубио да обяви, че се оттегля от надпреварата. 
Дори да не спечели президентските избори през ноември, Тръмп ще остане много влиятелна фигура. Затова е добре неговата биография да стане достояние и на най-незаинтересованите читатели. 
Стартът е висок
TRUMP
Тръмп печели все повече привърженици сред републиканците

И така кой е Доналд Тръмп? Бизнесмен, казва Уикипедия, медийна личност, член на американското висше общество, автор на книги. Той е президент и главен изпълнителен директор на „Тръмп Организейшън“. Доналд Тръмп е основател на „Тръмп Ентертеймънт Ризортс“, организация, която ръководи многобройни казина и хотели в целия свят. Неговият екстравагантен лайфстайл и маниер са го утвърдили като знаменитост – статут, засилващ се от успеха на неговото риалити шоу „Стажантът“.
Доналд е четвъртото от пет деца на богатия нюйоркски строителен предприемач Фред Тръмп. Бъдещият магнат е силно повлиян от баща си в своята цел да направи кариера в сферата на недвижимите имоти. След като завършва бизнес училището Wharton към университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си, „Тръмп Организейшън“. 
Първите си бизнес сделки Доналд прави в „Тръмп Организейшън“ на 28-годишна възраст (1974 г.) в Манхатън. Той бързо става известен в града със самовлюбеното си отношение, но и с готовността за поемане на рискове. През 1980-те Тръмп обособява направленията на своите сделки с недвижими имоти – хотели и бизнес сгради в Ню Йорк Сити. Разширява бизнеса, стартирайки с реновирането на Commodore Hotel, а впоследствие и с небостъргача Trump Tower в Ню Йорк и още няколко жилищни проекта. Скоро след построяването на Trump Tower Тръмп вече е считан за един от най-популярните богаташи в САЩ. По-късно разширява дейността си в сектора на въздушния транспорт (купувайки авиопревозвача Eastern Shuttle), в бизнеса с казината, включително купува Taj Mahal Casino.
Тази експанзия както в лично, така и в бизнес отношение, води до нарастване на дълговете на Тръмп. Голяма част от новините за него в началото на 90-те години са свързани предимно с финансовите му проблеми. В края на 90-те обаче финансовото му състояние и славата му се възраждат. През 2001 г. завършва Trump World Tower – 72-етажна кула срещу седалището на ООН. Освен това започва строителството на Trump Place по протежението на река Хъдсън. Тръмп притежава търговски площи в Trump International Hotel and Tower, както и няколко милиона квадратни метра първокласни недвижими имоти в Манхатън и продължава да бъде основна фигура в областта на недвижимите имоти в САЩ.
1E7BF32E
Така позират медийните знаменитости

Любовта към източноевропейките
През 1977 г. се жени за чехкинята Ивана Зелничкова. От този брак се раждат синовете му Доналд Младши (1977) и Ерик (1984), както и дъщеря му Иванка (р. 1981). През 80-те години на ХХ век бившият модел Ивана участва активно в някои от проектите в бизнеса на известния си съпруг. Двамата се превръщат във водещи фигури в нюйоркското общество. През 1991 година Ивана и Доналд започват кървав развод, който дълго пълни колонките на жълтата преса. В съда тя настоява за повече пари заради активното й участие в изграждането на „Тръмп организейшън“. Той отрича приноса й. По слухове след развода през 1992 година Ивана получава 20 млн. долара, семейното имение в Кънектикът, оценено за 14 млн. долара. Годишна издръжка от 350 000 до  лара, както и 49 на сто от семейното имение в Палм бийч, което изпълнява и функцията на частен клуб за елита. Магнатът не се обезкуражава от загубата. Още на следващата година той се жени за актрисата и телевизионна звезда Марла Мейпълс. През 1993 година на Доналд и на Марла се ражда дъщеря – Тифани. Бракът им продължава до 1999 г. 
Последната засега съпруга на милиардера Тръмп е родената в бивша Югославия словенка и бивш модел Мелания Кнаус, вече Тръмп. Двамата се запознават през 1998 г. на модно събитие в Ню Йорк. Женят се обаче чак през 2005 година във Флорида. Сватбата е пищна и е посетена от артистичния и бизнес елит на САЩ. Това я превръща в светско събитие. През 2006 г. Мелания ражда последното засега дете на магната Барън Тръмп.

Любопитни факти и политика


Доналд Тръмп е известен и с характерната си прическа, която не променя през цялата си кариера. Според „Тайм“ той не се ръкува, защото има страх от микроби. Не пие алкохол. Запален играч на голф е.
Емблематична фраза на Тръмп е „Уволнен си!“ от телевизионното му риалити шоу The Apprentice („Стажантът“), в което участниците се борят за едногодишен договор за работа в „Тръмп Организейшън“ с начална заплата от 250 000 долара.
Известни са някои цитати, произнесени от милиардера през годините. „Всичко в живота е късмет.„ „Понякога, като изгубиш една битка, намираш нов път, по който да спечелиш войната.“ „Понякога най-добрите инвестиции са онези, които не правиш.“ 
Тръмп развенчава стария мит, който твърди, че „Искам всички хора, които работят за мен да са по-умни от мен“. Аз лично смятам, че ако опитате да постигнете това, вие ще работите за тях или ще сте вън от бизнеса за много кратко време. Тръмп нарече този мит „глупост“, ако успях да запомня правилно. Според него „Всички хора, които работят за вас, не бива да са по-умни от вас“. 
През 2011 г. медиите съобщават за желанието на магната да се захване с политическа кариера. През февруари той посещава политическа конференция, на която заявява, че целта му е да се увери, че Америка отново е „уважавана страна“ по света. Присъединява се към републиканците на следващата година и подкрепя кандидата им Джон Маккейн. Още тогава той заявява, че ще се бори срещу здравната реформа на Обама. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани