Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път НВИМ показа президентски ордени

[post-views]
За първи път НВИМ показа президентски ордени

PREZIDENTIПрезидентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Републикя България Росен Плевнелиев откри в Националния военноисторически музей обновената колекционна зала „Отличия на държавните глави на България“. В нея за първи път бяха представени пред официални лица, дипломати, чуждестранни гости и журналисти отличията на неговите предшественици – демократично избраните президенти д-р Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Ордените, получени в качеството им на държавни глави, вече заемат своето достойно място до експонираните отличия на княз Александър I, цар Борис III и Тодор Живков.
Ордените на д-р Желев бяха предоставени от дъщерята на държавния глава Станка Желева в Деня за почит към жертвите на комунизма през миналата година. Сред тях са високи португалски, гръцки, венецуелски, испански, италиански, френски, румънски, македонски отличия, както и българският орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги към България като държавен глава, за приноса му в изграждането и утвърждаването на демокрацията.


„Днес показваме една нова страница от историята на България – отличията на демократично избраните президенти на страната. Наш дълг и отговорност е да разказваме на следващите поколения по един честен начин за всеки период от българската история“, каза на откриването президентът Плевнелиев. По думите му отличията не само ще допълнят експозицията на музея, но и
ще отворят една цяла нова тема
в него – темата за демократичните институции на България в годините на прехода от тоталитарен комунистически режим към демокрация и социално отговорна пазарна икономика, за уважението към държавността и символите на държавността в последния четвърт век. 
„Изключително съм благодарен и горд, че всички сме тук отново заедно“, посочи президентът, обръщайки се към своите предходници Петър Стоянов и Георги Първанов и Станка Желева, които бяха официални гости на събитието. Според Росен Плевнелиев, присъствието на едно място на държавните глави на България от последния четвърт век спомага изложбата да продължи важна институционална традиция, чието начало е поставено със Съвета на президентите. „Вярвам, че и първият демократично избран президент д-р Желев, който ни напусна преди малко повече от година, би оценил подобаващо нашите усилия“, каза президентът Плевнелиев.
Държавният глава припомни, че заедно с Петър Стоянов и Георги Първанов са взели решение да бъде създадена до края на годината президентска библиотека в сградата на Президентството. „Така 
традицията на уважение към миналото, държавността 
и институциите
ще намери своето продължение и в този общ проект. Той е скромен, но важен за институционалната памет на родината и на президентската институция“, посочи държавният глава.
 Според него е важно децата на България да знаят колкото се може повече за най-новата ни история. „Пропспериращи и силни са само тези нации, които познават миналото си, научили са уроците на историята, умеят стъпка по стъпка да надграждат и да вървят напред към бъдещето. Наш дълг и отговорност е да разказваме на следващите поколения по един честен начин за всеки период от българската история. Инициативи като днешната дават своя важен принос за достойното представяне на нашето минало“, каза още в словото си президентът Плевнелиев.
„Благодаря на всички, че споделяме това върховно събитие – трима президенти и духът на д-р Желев, чрез неговата дъщеря Станка Желева, присъстват тук на този празник на държавността в нашия музей“, сподели по време на откриването директорът на в НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Тя сподели, че досега са били представени в експозиция отличията на държаните глави на България до Тодор Живков. „Имаме честта да прескочим и продължим тази граница, като представим частта с демократично избраните президенти на България. Смятаме, че представянето на тези отличия е не само един прочит на нашето уважение към държавността и нашата история, а и на европейската история за повече от 100 години, един своеобразен прочит на дипломацията, на усещането за това
как светът и Европа гледат на нас като държава и политика
как оценяват нашите усилия в полето на дипломацията. Всичко това е и поле за едни многобройни изследвания, които вече ще бъдат възможни, благодарение на естествения сравнителен анализ чрез тази експозиция. Тази колекция е любопитна и за голяма част от колекционерите, защото представлява събрани на едно място най-високите световни отличия за повече от 130 години – нещо, което не може да бъде видяно никъде другаде у нас“, каза още директорът на НВИМ.MUZEI
Идеята на тази зала е да внушава на гостите и посетителите на НВИМ уважение без значение на това каква е нейната окраска. „Изхождаме от мнението, че се нуждаем от възпитание, в уважение към българската държава и държавността въобще. Тази зала е своеобразен прочит на историята от Освобождението до наши дни. Изминали са повече от 130 години, в които показваме, чрез езика на дипломацията и протокола, отношението на европейската политика и други държави към България. Виждаме нейната позиция в международна политика. Те са ясно разграничими, когато ги погледнем през фокуса на отличията.
Тепърва ще правим своите изследвания и прочит на историята
защото едва от няколко дни са ни предоставени отличията на двама от президентите – Петър Стоянов и Георги Първанов. Те ни казват много неща, които сякаш трудно могат да се кажат с думи, но отличията го казват много ясно“, казо още доц. Пенкова и допълни:
„Единствените отличия, които са собственост на НВИМ, са тези на  княз Александър и княз Борис III, останалите са предоставени на музея временно по реда на Закона за културното наследство. Дори когато част от посетителите ни не осмислят точно по същия начин тези представяния както ние, защото са по-млади хора, те намират зрънцето, което и ние сме търсили, но по свой начин. Младите хора изключително много се впечатляват от зала „Отличия на държавните глави на България“, освен че носи много послания, възпитава във висока степен в естетика и осмисляне на непреходността на изкуството. Тези отличия са безспорно и високи образци на ювелирното изкуство“.

MEDALIНагради и отличия на българските владетели и президенти

Александър I Батенберг е Кавалер на орден „За храброст“ I степен (България), Орден „Свети Александър“ (България), Орден „Свети Александър Невски“ (Русия), Орден „Света Анна“ (Русия), „Георгиевски кръст“ (Русия), „Орден на Обединеното кралство“ (Великобритания).

Цар Борис III Обединител е носител на Орден „Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий“ (България), Военен орден „За храброст“ I степен – като владетел (България), Военен орден „За храброст“ VI степен – като престолонаследник (България), Царски орден „Св. Александър“, Велик кръст (България), Орден „Св. Андрей Първозвани“ (Русия), Национален орден „Почетен легион“, Велик офицер (Франция), Орден „Пур-льо-лерит“ (Германска империя), Орден „Железен кръст“ (Германска империя), Орден „Червен орел“, огърлие (Прусия), Орден „За военна заслуга“ (Австро-Унгария), Орден „Върховен орден на Светейшото Благовещение“ (Италия), Орден „Бял орел“ (Полша), Орден „Меджидие“ с брилянти (Османска империя)
Председателят на Държавния съвет на НРБ и генерален  секретар на ЦК на БКП Тодор Живков е носител на Орден „13 века България“, Почетно звание „Герой на НРБ“,  Орден „Георги Димитров“ II степен, Орден „Герой на Съветския съюз“, Орден „Ленин“, Орден „Бял лъв“ на ЧССР, Орден „Октомврийска революция“ (СССР), Орден „Звезда на Румънската народна република“, Орден „Карл Маркс“ (ГДР).

Президентът Желю Желев е награден с Македонското държавно отличие Орден „8 септември“ заради признанието на независимостта на Република Македония, моралната подкрепа за интеграцията на страната в НАТО и ЕС, носител на орден „Стара планина“ – I степен на Република България, Носител е и на наградата „Катерина Медичи“, присъдена му от Международната академия „Медичи“, Международната награда с медал „За заслуги към Европа“ и на наградата „Преход“, разделена с Ицхак Рабин, връчена в Кранс Монтана, Орден „принц Енрике“ (Испания), „Орден за заслуги“ (Италия), „Орден за граждански заслуги“ (Испания), Суверенен военен орден на Малта, „Орден за граждански заслуги Адолф Льо Нагау“ (Люксембург), Орден „Витаутас Велики“ (Литва), Кръст „Тера Марина“ (Естония), „Орден на трите звезди“ (Латвия), „Орден на Републиката“ (Молдова).

Президентът Петър Стоянов е носител на орден „Звездата на Румъния“, орден „Голям двоен кръст“ Словакия), „Орден на слона“ (Дания), Кралски норвежки орден „Св. Олаф“ (Норвегия), „Кралски орден на Серафим“ (Швеция), Орден за заслуги на Федерална република Германия, „Орден Леополд“ (Белгия), Юбилеен орден „Витлеемска звезда“ (Палестинска автономия), „Орден на хризантемата“ (Япония), „Национален орден за заслуги“ (Малта).

Президентът Георги Първанов е носител на орден „Изключително почетно отличие“ (Ливан), „Орден за граждански заслуги“ – колие (Испания), Орден „Св. Цар Борис Кръстител“ I степен, Българската православна църква, 2003, „Орден на слона“ (Дания), Голям кръст на „Кралския норвежки орден Св. Олаф“ (Норвегия), „Орден на Серафима“ (Швеция), орден „Огърлица на независимостта“ (Катар), орден „Гейдар Алиев“ (Азербайджан).
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани