Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Последният ракетен тест на Пхенян – неуспешен

[post-views]
Японски гимназисти внесоха в ООН подписка за премахване на ядрените оръжия

koreq-raketaСеверна Корея с нов ракетен тест. Американски и южнокорейски военни твърдят, че пускът е бил неуспешен. Не е ясно, какъв тип ракета е била изстреляна, но според експерти става въпрос за балистична ракета със среден обсег.
Предполага се, че ракетата е клас „Мусудан” и е била изстреляна от полигон на източното крайбрежие на Северна Корея. Пускът съвпадна с празненствата по случай Деня на слънцето, когато се чества рождената дата на създателя на комунистическата държава Ким Ир Сен. Провалът може да изиграе лоша шега на младия лидер Ким Чен Ун, защото след месец партийният конгрес трябваше да обяви, че страната е влязла в клуба на ядрените сили.
Южна Корея осъди поредния ракетен пуск. От началото на година режимът в Пхенян проведе няколко ракетни опити, изпробва водородна бомба и обяви, че вече разполага с технология за ядрени бойни глави.
Заради провокативните си действия Северна Корея беше наказана с още по-тежки икономически санкции и дори успя да ядоса единствения си съюзник – Китай.
За Пекин ядрените амбиции на Северна Корея допълнително могат да влошат ситуацията на Корейския полуостров, а пътят по който е поел Пхенян не води до никъде.
С последния ракетен пуск режимът в комунистическата държава с нищо не показва, че възнамерява да се съобразява и с малко си съюзници, коментират експерти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани