Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК предлага глоби за страните, които отказват да приемат бежанци

[post-views]

migranti_sloveniqЕвропейската комисия подкрепи отпадането на визите за турските граждани, но с условие. Предложението е част от споразумението между ЕС и Анакра за ограничаването на мигрантския поток. Комисията иска и да промени и правилата за даване на политическото убежище.
Препоръката за отпадането на визите за турските граждани върви с условието, Анкара да изпълни спешно всички критерии на ЕС, предупредиха от ЕК.
Отпадането на визите не среща пълното одобрение из страните-членки на ЕС, но кризисната ситуация с безпрецедентната мигрантска вълна в Европа изисква гъвкавост.  Като част от условията за отпадането на визите е твърдият ангажимент на Анкара да ограничи до минимум поток от мигранти за Европа.
В същото време ЕК излезе и с още едно предложение, за промени в правилата за кандидатстване за политическо убежище. Предвижда се налагане на глоби на страните, които отказват да приемат бежанци. Изпълнителния орган на ЕС предвижда за всеки върнат бежанец глоба от 250 хиляди евро.
Идеята със сигурност ще разбуни страстите, след като редица страни от Източна Европа бойкотираха предложението за квотно разпределение на бежанци в 28 членния блок.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани