Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия засилва бойната си готовност заради НАТО

[post-views]

nato_rusiaРусия трябва да засили бойната си готовност заради агресивните, според Кремъл, действия на НАТО по границата й. Това заяви пред депутати руският президент Владимир Путин.
Tой отправи и остра критика заради нежеланието на запада да изгради извънблокова система за колективна сигурност:

НАТО втвърдява агресивната си реторика и още по-агресивните си действия в близост до границите ни. В такива условия е наш дълг да обърнем специално внимание на засилването на военната отбрана на нашата страна.

Още миналия месец Москва обяви плановете си да създаде три нови дивизии по границата си, което пък беше посрещнато с остра критика от НАТО. За генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг на фона на напрегната ситуация линиите за комуникацията трябва да останат отворени.

Най-важна е необходимостта от политически диалог във формата Съвета НАТО – Русия, особено когато напрежението е твърде високо. Важно е да поддържаме диалога, да провеждаме срещи и да направим всичко необходимо, за не допуснем неразбирателство, грешни изчисления и най-вече да се опитаме да намалим напрежението.

На последната среща на военните министри на НАТО беше взето решение Алиансът да увеличи военното си присъствие с 4 батальона в Полша, Латвия, Литва и Естония, като превенция на руската агресивна политика, след анексирането на Крим през пролетта на 2014 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани