Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военно положение във Венецуела

[post-views]
Военно положение във Венецуела

venecuela-hrani-krizaКризата с недостига на храни и лекарства във Венецуела се задълбочава. Президентът на страната Николас Мадуро даде повече правомощията на армията, като й възложи да координира разпределението стоките от първа необходимост.
Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви решението си по националната телевизия и заяви, че това ще спомогне за преодоляването на хаоса в страната. Отделно военните поемат контрола  над петте от най-големите пристанища в страната – Уанта, Ла Гуайра, Пуерто Кабеьо, Маракайбо и Гуамаче. През тях минава  най-голямото количество храни и стоки за страната. Военните дейности ще се контролират пряко от министъра на отбраната Владимир Педрино.
До кризата с недостига на храни и лекарства се стигна след свирва на цените на петрола. Близо 100 процента от бюджета на страна зависи от продажбата на черното злато, като за да покрие нуждите си. Околоо 90 процента от храните и лекарства са внос.
В желанието си да овладее ситуацията, която често излиза извън контрол, режимът на Николас Мадуро дори започна да приватизира частни компании. Последната от тях е завод, собственост на американската фирма Кимбърли Кларк. Ръководството й обяви, че прекратява работа заради липсата на суровини.
Липсата на храна и лекарства принуждава все повече венецуелци да пресичат границата с Колумбия, за да си набавят стоки от първа необходимост.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани