Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сеул заплаши да изтрие от картата Северна Корея

[post-views]
Севернокорейският лидер нарече Южна Корея чужда и враждебна страна

Ако извърши още един ядрен опит, непреклонни са южнокорейците

korea-2Сеул заплаши да изтрие от картата севернокорейската столица, ако Пхенян дръзне да покаже нови признаци за провеждането на ядрени изпитания. Президентът на Южна Корея Пак Кън-хе заяви, че страната ще се готви за ядрени провокации от страна на КНДР. „Сеул ще предприеме по-ефективни действия по отношение на Северна Корея“, заяви президентът. Тя отбеляза, че „Южна Корея ще сложи край на севернокорейския режим“, ако той осъществи изстрелване на ракета с ядрена бойна глава.
Южна Корея категорично смята, че Северна Корея е провела поредния си, пети по ред, ядрен опит. Заключението се базира на данни, сред които и показатели за земен трус с мощност 5,3 по Рихтер край ядрен полигон на КНДР. Съобщението на южнокорейските власти направи представител на Министерството на националната отбрана на страната. „След проведения анализ, стигнахме до извода, че
Северът е извършил изпитание на ядрена бомба
заявил представителят, цитиран от агенция Ренхап. Източникът е отбелязал, че южнокорейските военни оценяват мощността на взрива на около 10 килотона тротилов еквивалент.
Пак Кън-хе подчерта необходимостта в страната да се разположи американски комплекс за противоракетна охрана ТХХА, който може да прехваща балистични ракети. „Отказът от нея ще направи Южна Корея по-уязвима за севернокорейските оръжия за масово поразяване“, отбеляза тя. Изявленията на Южна Корея идват на фона на приготовленията на САЩ да изпратят в страната свръхзвуков бомбардировач за сдържане на севернокорейската военна агресия.
Междувременно западните правителства обещаха строги, но засега неуточнени мерки срещу това, което изглежда като най-големият досега ядрен опит на Северна Корея, проведен миналия петък.
Според друг източник, Южна Корея може да се използва за тази цел свои ракети „земя – земя“ с обхват от 300, 500 и 1000 километра. От друга страна САЩ и Япония също може да предприемат едностранни или двустранни мерки срещу Северна Корея, която преди дни извърши поредния си ядрен опит. „В допълнение към мерките на Съвета за сигурност на ООН, САЩ и Япония, заедно с Република Корея ще разгледат едностранни мерки, както и двустранни мерки и може би тристранно сътрудничество“, заяви специалният представител на Държавния департамент по въпросите на Северна Корея Сунг Ким след консултации в японското министерство на външните работи. По-рано външните министри на Южна Корея и САЩ се договориха да въведат по-строги санкции срещу режима в Пхенян. Севернокорейските власти в петък потвърдиха, че са провели успешен ядрен опит и обявиха, че са в състояние да снабдят балистични ракети с ядрени бойни глави. Според южнокорейски военни мощността на взривното устройство може да бъде 10 килотона, което почти два пъти превишава по силата ядрения взрив през януари. Според експертите,

korea-3
В В-1 Лансър

това е най-голямото ядрено изпитание в историята
на Северна Корея.
В знак на пълна солидарност с Южна Корея Съединените щати изпратиха в нейното небе два от най-новите си бомбардировача – свръхзвуковите В В-1 „Лансър“. По този начин Вашингтон показа нагледно част от дълбокия си оръжеен арсенал за сдържане агресията на Северна Корея след петия й ядрен опит.
Двете машини изпълниха полети на ниска височина над военновъздушната база в град Осан, Южна Корея, разположена на едва 77 км от демилитарилизираната зона между двете Кореи. 
Бомбардировачите, базирани във военновъздушна база в Гуам, могат да носят на борда си най-големия полезен товар от направляеми оръжия в цялата американска военновъздушна флотилия. При полета си те бяха ескортирани от южнокорейски и американски изтребители. 
Ген. Винсънт Брукс, командир за американските въоръжени сили на Корейския полуостров, заяви: „Демонстрацията дава още един пример на пълния спектър военни възможности на съюза ни с Южна Корея. Това е дълбок арсенал и част от усилията ни по сдържането на Северна Корея.“
Западните правителства обещаха
строги, но засега неуточнени мерки
срещу това, което изглежда като най-големия досега ядрен опит на Северна Корея, проведен миналия петък.
„Обама прави, каквото може, за да откаже (на Северна Корея) стратегическия статут на държава притежателка на ядрени оръжия, но това е глупаво – все едно да се опиташ да затъмниш слънцето с длан“, заявява говорител на КНДР. Северна Корея настоя днес пред САЩ да бъде призната за „държава, притежаваща ядрени оръжия“.
Вашингтон и Токио се стремят да издействат от международната общност „възможно най-силната мярка“ в отговор на петия ядрен опит, осъществен в петък от Северна Корея,  заяви днес американски дипломат, цитиран от Франс прес.
Сун Ким – специален представител по въпросите за Северна Корея в Държавния департамент на САЩ, намекна също, че страната му може да наложи нови едностранни санкции в отговор на „провокативното и неприемливо поведение на севернокорейците“.
„Работим в много тясно сътрудничество в Съвета за сигурност и не само там, за да издействаме възможно най-силната мярка след последната постъпка на Северна Корея“, заяви Сун Ким пред журналисти в Токио след разговор с японския дипломат, натоварен със случая – Кенджи Канасуги.
„Освен санкциите в Съвета за сигурност, ние – САЩ, Япония, също и Южна Корея, ще обмислим едностранни мерки“, добави той, без да навлиза в подробности. Съветът за сигурност наложи санкции на КНДР още след първия й ядрен опит през 2006 г., но това не й попречи да осъществи още четири и да изстрелва напоследък все повече балистични ракети.
Международната общност се стреми по-специално да убеди
Китай да се намеси и да упражни влияние върху Пхенян
korea-1
Диктаторът Ким Чен Ун

за да спазва Северна Корея забраната да развива ядрена и балистична програма.
В петък Пекин съобщи, че „твърдо“ се противопоставя на севернокорейския ядрен опит. Посланикът на Китай в ООН Лю Цзеи обаче бе твърде резервиран по въпроса за международния дипломатически отговор и заяви, че трябва „и двете страни да се въздържат от каквито и да било провокации“. Според експерти Пекин се опасява Северна Корея да не рухне съвсем – това би могло да приключи с установяване на режим, ориентиран към САЩ, в съседната с Китай страна, посочва АФП.
При все това „диалогът“ между САЩ и Китай продължава, увери днес Сун Ким.
„Северна Корея продължава да бъде нарастваща заплаха за региона, за нашите съюзници и за нас самите“, констатира дипломатът от САЩ и увери: „Ще направим всичко възможно, за да се браним срещу тази заплаха“.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани