Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

30 години след аварията централата в Чернобил с нов саркофаг

[post-views]
Руските войски са предали контрола над атомната централа в Чернобил на украинския й персонал, каза МААЕ

chernobil1-245401-810x0Украинските власти реализират мащабен проект по обезопасяване на авариралия преди 30 години реактор на атомната електроцентрала в Чернобил. Проектът е на стойност милиард и половина евро и се очаква до края на месеца масивен стоманен саркофаг, с тегло 36 хиляди тона и височина повече от 100 метра да покрие злополучния 4-ти реактор.
Разпространените кадри показват последните етапи от работата на специалистите по изграждането на структурата. Строежът на саркофага е финансиран от международната общност, тъй като Украйна, разтърсвана от икономическа криза и гражданска война,  срещна големи трудности при самостоятелната реализация на проекта. По план съоръжението трябва да изолира успешно реактора от околната среда поне за век. Изграждането му се наложи, като аварийна мярка, защото старият бетонен саркофаг, изработен буквално при полеви условия в месеците след аварията, дава сериозни признаци на остаряване и е застрашен от срутване, което би освободило силно радиоактивно излъчване.

Винс Новак – директор на Ядрена сигурност към Европейската банка за възстановяване и развитие:

„Това е кулминацията на упоритата работа на всички участващи страни през годините, на Украйна и на целия свят. Новата изолационна система е безпрецедентно инженерно постижение, изключително сложна структура, изградена в силно замърсен район. Всъщност, това е най-голямата мобилна структура, която въобще съществува.”

На 26 април 1986 г. експлозия в реактор 4 на атомната електроцентрала Чернобил, предизвика най-голямата ядрена авария в историята, а броят преките и косвените жертви и до днес не може да бъде точно определен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани