Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция със заплаха към ЕС: Не ни притискайте, ще пуснем бежанците

[post-views]
Турският президент Ердоган отново отправи заплахи към Гърция

erdogan-turkey-large_transqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8Турският президент Реджеп Таип Ердгоган заплаши, че ако ЕС продължи да го притиска отново ще пусне бежанците към Европа. Реакцията на Анкара дойде ден, след като Европейския парламент прие резолюция, в която призовава за временното замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.
Както се и очакваше реакцията на Турция за приетата от ЕП резолюция не закъсня. „Чуйте ме внимателно, тази гранична порта може да се отвори всеки един момент, ако продължите да ни притискате, заяви турският президент, цитиран Би Би Си.
Освен отправената заплаха Ердоган обвини ЕС, че не спазва обещанията си по споразумението за мигрантите, като отпускането на финансова помощ, отпадането на визите за турските граждани и ускоряване на преговорите за членство.
Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел побърза да отбележи, че заплахите не са полезни, и че споразумението е в интерес и на двете страни.
Позицията на Берлин е сигнал, че приетата от ЕП резолюция за замразяване на преговорите за членство,  едва ли ще се бъде приета от Европейския съвет.
Брюксел е наясно, че на този етап се нуждае от Турция, защото колкото и да е противоречиво споразумението, с влизането му в сила през юни, започна да се забелязва значителното намаляване на мигрантския поток.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани