Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Елитните части на Германия

23-spec-germania„Днес огромните тежки армии вече не са на мода. Локалните бързи войни и борбата с тероризма изискват малки, но добре обучени и добре въоръжени специални части, които са много по-ефективни… Новата война, която завладя света и която бе наречена ТЕРОРИЗЪМ или АНТИТЕРОРИЗЪМ,  изкара на преден план в средствата за масова информация спецподразделенията тип „командос“. Тази война е войната на 21-ви век… Командосите от специалните подразделения са тези, на които разчитат обикновените хора за защита от подлите капани и от още по-подлите оръжия на терористите. Тези мъже наистина го могат, друг е въпросът, доколко им позволяват политиците да сторят това.
Германските елитни командоси и антитерористи са едни от най-добрите бойци. GSG е първата антитерористична част в света, създадена още през 1973 г. Днес, когато в сърцето на Европа гърмят живи бомби, човечеството е вперило поглед на надеждата и към тях – към елитните части на Германия.“
Всичко, казано дотук, е от предговора на автора на книгата „Елитните части на Германия“ Пламен Григоров. Завършил е Висшето военно училище в Шумен, служил е в бойните части на Българската армия и е работил в редакцията на в. „Българска армия“. Издал е 8 стихосбирки, както и романите „Мирис на враг“ и „Вдовицата на бога“. Описал е драматични събития от своя живот в книгата „До оня свят и обратно“. През годините не само, че не е спирал, но се е засилвал интересът му към нашите и чуждестранните специални части. За това свидетелстват повечето негови произведения. Въпреки трудностите, продължава да издава списанието за спецчасти, шпионаж, оръжие и охрана „Командос“. Член е на Съюза на българските писатели. Сега в книгата си „Елитните части на Германия“ Пламен Григоров проследява историята и развитието на специалните сили на Федералната република. 
23-spec-germania2Защо 
Началото на създаването им
е през 1973 г.? Предишната година по време на Олимпийските игри в Мюнхен е извършен терористичен акт.  На 5 септември членове на палестинската организация „Черният септември“  проникват в олимпийското село и отвличат 12 спортисти от Израел. Един от тях успява да избяга, но други двама са убити. Операцията на полицията за освобождаването на заложниците се проваля. Убити са един полицай, петима от терористите и останалите девет заложници. Този терористичен акт остава в историята като „Мюнхенската касапница“.
Във ФРГ са направени изводи от неуспешния опит за спасяването на еврейските спортисти. Още на 26 септември 1972 г. тогавашният министър на вътрешните работи Ханс Дитрих Геншер подписва указ и започва създаването на елитната специална група GSG-9, като една от задачите й е освобождаването на заложници. Групата е сформирана на 17 април 1973 г. Използван е опитът  на подобни части от САЩ, Англия и Израел. Само след 4 години GSG-9 участва в операцията „Вълшебен огън“ в Могадишо. В нощта срещу 18 октомври 1977 г. в столицата на Сомалия антитерористите щурмуват завзетия от похитителите самолет на „Луфтханза“ и спасяват всичките заложници. Командирът на израелската брегова полиция Цви Вар определя GSG-9 като най-добрата антитерористична група в света.
Как става 
подборът на кандидатите
за служба в нея? Те задължително трябва преди това да са били не по-малко от две години и половина в граничната охрана. При първия етап на подбора, в продължение на три дни се проверяват общофизическата подготовка, физическото и психическото здраве на кандидата и уменията му бързо и точно да поразява цели с различни видове оръжия. На този етап отпадат около 60 процента от желаещите. Останалите продължават по 22-седмична програма, в която са включени снайперска подготовка, упражнения за физическа и умствена издръжливост, изучаване на тактики и въоръжение, шофиране, завземане на самолети и влакове, оказване на първа помощ. Следват изпити по ръкопашен бой, общофизическа подготовка, криминалистика и право. В общофизическите изпитания са включени марш на скок, крос по пресечена местност, плуване, подводно плуване, алпинизъм и парашутна подготовка. Дори при една неудовлетворителна оценка кандидатът се отчислява. Отпадналите в този етап са 10 процента.
Следва тримесечен курс за подготовка в щурмовите групи и оперативните отряди. Тренират се задачи по завземане на сграда или превозно средство, освобождаване на „заложници“, преследване на „въоръжени“ групи. Изучават се подривно дело, леководолазна, летателна и парашутно-десантна подготовка, тактика при водене на бой в населено място. И всеки от участниците трябва да владее колкото се може повече специалности и чужди езици. Всяка година тези бойци се изпращат на стаж в еднородни чуждестранни формирования. Около 50 страни пък са се обръщали към специалистите от GSG-9 за помощ  при създаването на собствени специални групи.
23-spec-germania3Въоръжението на командосите 
от GSG-9 е разнообразно – пистолети, снайперови пушки с нощен оптичен прицел, щурмови пушки, гранатомети с гранати от сълзотворен и нервнопаралитичен газ, лазерни далекомери, взривни устройства и др. Притежават бронирани автомобили, джипове, мотоциклети, микробуси, бронетранспортьори, мотоделтапланери. Разузнавателно-диверсионното снаряжение се състои от прибори за нощно виждане, модерни подслушващи устройства, средства за защита от оръжия за масово поразяване.
В книгата  „Елитните части на Германия“ са разгледани също воинската част със специално назначение KSK, специализираното подразделение SEK на берлинската полиция, 23-а планинско-стрелкова бригада, морската пехота, бойните плувци, германският въздушен десант, дивизията за специални операции с численост от 8 хиляди души. 
От 1996 г. всичките сили със специално назначение в Бундесвера започват да се свеждат до едно командване – 
Командването за специални операции
КСО е създадено на базата на 251-ви парашутно-десантен батальон (25-а въздушнодесантна бригада). Основната му ударна сила са три роти със специално назначение и две роти за дълбоко разузнаване. Първоначално КСО наброява 1000 души, но се планира числеността му да стигне 4000.
На командването се възлага решаването на редица военни задачи в тила на противника и в кризисни райони в чужбина, включително и дълбоко разузнаване, наблюдение, провеждане на диверсии и унищожаване на важни обекти на противника в тила, събирането на разузнавателна информация в зоните на конфликтите и кризите.  А също така – борба с тероризма извън Германия, операции по издирване, спасяване и евакуация на авиационни екипажи, предпазване и разрешаване на кризисни ситуации, защита на граждани на Германия и други страни, и евакуацията им в случай на необходимост, осигуряване на безопасността на държавни и политически дейци на ФРГ в чужбина.
Подборът на кандидатите за КСО се извършва сред военнослужещи от Сухопътните войски и продължава две седмици, като задължително условие е парашутната подготовка. Психологическият им тест е еднодневен. Двудневният тест за физическите възможности на кандидатите включва екстремни натоварвания. В продължение на три дни се провежда и повторен психологически тест.
Всички, преминали тези изпитания, се изпращат на специализиран курс за подготовка. Той включва преодоляване на препятствия (реки), ориентиране в непозната местност и организиране на засади. Следва психологическо тестване и триседмичен курс за бойно оцеляване в школата за дълбоко разузнаване. Допълнително е обучението по екстремално шофиране на различни превозни средства. След края на всички тези тренировки кандидатите се прехвърлят в подразделения за по-нататъшната им служба.
Най-новото антитерористично специално подразделение в Германия е BFE+. То е създадено, за да противодейства на терористичните актове, като тези в Европа в последните години, и да участва в мащабни операции по издирването на престъпници. 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани