Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският канцлер Ангела Меркел, може да подкрепи забраната за носене на бурки

[post-views]
Под сянката на пандемията – Германия поема председателството на ЕС

German Chancellor Angela Merkel gesturesГерманският канцлер Ангела Меркел обяви, че е склонна да подкрепи забрана за носенето на бурки на обществени места „навсякъде, където това е в рамките на закона”. Докато върви по пътя към четвърти мандат, тя заяви, че мигрантската криза не бива да се повтаря за нищо на света.
Пред конгреса на Християндемократичния съюз Ангела Меркел подкрепи министъра на вътрешните работи, който още през август предложи да бъде забранено носенето на бурки на публични места, за да се гарантира обществения мир. Подобни забрани вече са приети в различни европейски държави, като Нидерландия, Франция, Белгия и България.
По стечение на обстоятелствата, изявлението на канцлера идва само ден след като германските власти задържаха 17-годишен афганистанец за изнасилване и убийство на 19-годишно момиче във Фрайбург през октомври. Стана ясно, че заподозреният е пристигнал в страната миналата година като част от група непълнолетни без придружител. Случаят отново отвори публичния дебат за бежанската политика и критериите за получаване на убежище. Властите обаче определят престъплението като изключение с битов характер и призовават гражданите да не считат за виновен всеки чужденец. Припомнят също, че подобни актове на насилие са присъщи на хората от всички раси и религии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани