Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мишел Барние: Споразумението за Брекзит – най-късно до октомври 2018 г.

[post-views]
Мишел Барние: Споразумението за Брекзит – най-късно до октомври 2018 г.

barnieЕС ще е готов за да започне преговорите с Великобритания за излизане от съюза, веднага щом Лондон активира чл. 50 от Лисабонския договор. Това заяви главният преговарящ на ЕК за Брекзит Мишел Барние, като предупреди, че времето за водене на преговори ще е по-кратко от предвидените 2 години.
В първата си официална пресконференция  като главен преговарящ на ЕК за Брекзит Мишел Барние посочи, че е създал работна група от 30 човека, която да гарантира, че ЕС ще е готов да започне преговори с Великобритания веднага щом бъде активиран чл. 50 от Лисабонски договор.

Мишел Барние – главен преговарящ на ЕК за Брекзит:

„Ще имаме по-малко от 18 месеца да преговаряме. Това е кратък период. Ако предположим, че Великобритания ни уведоми за решението до края на март, както премиера Тереза Мей обяви че ще направи, мога със сигурност да кажа, че преговорите ще започна няколко седмици по-късно, като евентуалното споразумение трябва да бъде постигнато до октомври 2018 г.”

Мишел Барние предупреди, че Великобритания ще трябва да се съобрази с основните 4 принципа на общността – свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.
Докато тече разводът между Великобритания и Съюза, Обединеното кралство ще продължи да изпълнява ангажиментите си и да се радва на правата, които има като страна – член, но не и да участва при взимането на решения. Под въпрос остава и желанието на Тереза Мей да започне процедурата по излизане в края на март. Причината е съдебното решение, което гласи, че  задействането на чл. 50 може да стане единствено с одобрение на парламента. „Дауиниг стрийт” 10 обжалва решението пред Върховния съд, който ще се произнесе след повече от седмица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани