Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Режимът в Дамаск окончателно си върна контрола над Алепо

[post-views]
Режимът в Дамаск окончателно си върна контрола над Алепо

voenni-alepo

Сирийската армия обяви, че е установила пълен контрол над град Алепо, който в продължение на години беше арена и символ на гражданската война в Сирия. Победата се смята за най-големия триумф за режима в Дамаск от началото на кървавия конфликт.
По данни на сирийското командване и последната група от бунтовници, заедно със семейства им, са напуснали града, като част от мащабната операция по евакуиране на цивилното население.
Правителствените сили върнаха сигурността в града. Победата ни в Алепо е повратен момент във войната ни срещу тероризма, заяви говорил на сирийската армия.
Над 34 хиляди души бяха евакуирани от Алепо от началото на седмица, след като Турция и Русия успяха да договорят временно примирие.
По-голямата част от хората са дислоцирани в провинция Идлиб, която е под контрола на антиправителствените сили.
Междувременно специалният пратеник на ООН Стефан Де Мистура предупреди, че ако не бъде договорен мир на национално ниво, последната голяма база на бунтовниците може да има същата съдба, като тази на източно Алепо.
Надеждата за постигане на примирие за сега изглежда минимална, след като сирийският президент Башар Асад се закани в кратки срокове войските му да прочистят всички области под контрола  на бунтовниците.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани