Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Специална година за Специалните сили

[post-views]
Специална година  за Специалните сили

16-spec-sili-yavor-mateev-3Бригаден генерал Явор Матеев е роден на 5 декември 1967 г. в София. Завършил е ВНВУ „Васил Левски”, ВА „Георги Ст. Раковски“ и Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон. Бил е командир на парашутно-разузнавателна група, на разузнавателен взвод и на парашутно- разузнавателна рота, началник на „Парашутно-десантна служба“, помощник-началник, старши помощник-началник на отдел и началник на отделение в Командването на Специалните сили, началник на отделение в отдел „Специални сили“ в Щаба на Сухопътните войски, заместник-началник на направление в Щаба на Сухопътните войски, началник на отдел „Съвместни съоръжения и координационни дейности“ и заместник-директор на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности“  в Щаба на отбраната. През 2002 и 2003 г. е участвал в две мисии в Босна и Херцеговина. Военен парашутист първи клас с над 500 парашутни скока. С указ на президента от 30 октомври м.г. е произведен във висше офицерско звание. От 24 ноември м.г. бригаден генерал Явор Матеев е командир на 68-а бригада „Специални сили“. 

– Господин бригаден генерал, след приетите промени в ЗОВС, от коя дата 68-а бригада „Специални сили“  е пряко подчинена на началника на отбраната?
– В Закона е записано, че тези промени влизат в сила три дни след обнародването им в Държавен вестник. Така че, съгласно това изискване – от 13 декември бригадата е пряко подчинена на началника на отбраната. Следва бързо да бъде финализиран процесът по преподчиняването във всичките му аспекти със съответната организационна заповед. Според Закона, няма отлагане.


– Какво следва от това преподчиняване?
– Организационно и административно се променят много неща. Съгласно чл. 60 Българската армия вече се състои от, първо – Съвместно командване на силите (СКС), второ –  три вида въоръжени сили (СВ, ВВС и ВМС), и трето – бригада „Специални сили“. Специалните сили вече са отделен основен елемент от Българската армия и Въоръжените сили. Веригата за командване и управление на Специалните сили ще се доближи максимално до това, което е установено в световен мащаб, т.е. пряка връзка между най-висшия военен в страната и командира на Специалните сили. Съгласно чл. 60д, СКС, СВ, ВВС, ВМС и бригадата „Специални сили“ са  юридически лица на бюджетна издръжка. Т.е. от 1 януари, Специалните сили ще разполагат с отделна бюджетна програма и ние ще бъдем  разпоредители с финансови средства от втора степен. Чисто организационно ще бъдат извършени вътрешни промени в бригадата, които не засягат толкова числеността, а са насочени изключително към повишаване на професионализма. В момента няма възможност за по-сериозни организационни промени. Това, което ще направим, първо, е увеличаване на сержантските позиции за сметка на войнишките. Предложили сме нашият Учебен център да се реорганизира и от тук нататък ние да извършваме т.нар. курсове и модули за присвояване на сержантски звания. И действително, така е професионално, защото при нас най-добре може да им водим целенасочена специализирана подготовка, а не обща, която не е профилирана. Дали сме също предложение за създаване на звено „Специални сили“ в Щаба на отбраната, което задължително трябва да бъде неразривна част от Специалните сили и от веригата за командването и управлението им. То трябва да бъде също непосредствено и пряко подчинено на началника на отбраната. Нали се стремим към професионализъм, оперативна съвместимост, стандарти на НАТО и сигурност на специалните операции. Началникът на отбраната ще използва звеното, за да осъществява прякото си командване и управление на бригадата и за изготвяне на различни заповеди, документи  и т.н. Неслучайно в закона има нова алинея на чл.60в – бригада „Специални сили“ е непосредствено подчинена на началника на отбраната. А чл.83 казва – началникът на отбраната, като най-висш командващ на Въоръжените сили, изпълнява своите задължения посредством командирите на СКС, СВ, ВВС, ВМС и бригада „Специални сили“. Все пак трябва да се знае, че това звено следва да бъде временно организирано по този начин, докато се премине към реализация на Втория етап от организационната реформа в Специалните сили.


– Защо казвате, че това звено ще бъде временно? 16-spec-sili-1
– Защото това, което сега правим, е  всъщност първият етап на реформата на Специалните сили. Така сме го представили и обсъдили в Комисията по отбрана в парламента. Така е представено пред командира на Специалните операции на НАТО и имаме пълната подкрепа. Това е първият етап и ще използваме следващата година да оправим наставления, доктрина и други документи.“ Вторият етап, съгласно това около което сме се обединили, е създаване на Командване на специалните операции, което е установена практика в световен мащаб и което непрекъснато НАТО изисква от нас. Това означава, че всички елементи, които се считат за Специални сили в армията, а имаме такова звено във ВМС, трябва да са обединени в Командването на специалните операции. Вярвам, че след една година звеното ще бъде част от Командването. Само по този начин ние ще имаме професионализъм и Специалните сили ще функционират така, както е в НАТО и в световен мащаб.
– А другите промени в ЗОВС как се отразяват, например премахването на изискването за максимален брой години за престояване на длъжност или увеличаване на пределната възраст за пенсиониране?
– Тези поправки важат за всички. Конкретно при нас в Специалните сили като преминем към по-широк професионализъм, най-добрите войници ще станат сержанти, те ще могат да служат до пределна възраст за звание и не трябва да се притесняват, че няма да могат да се пенсионират в армията. Навсякъде в Специалните сили огромният процент от личния състав са сержанти. Ние имаме войници с над 15 години служба, всички от тях са инструктори в различни специалности и нормално е те да са на сержантски позиции. Ако говорим в световен мащаб – в Специалните сили служат основно сержанти и офицери, и почти няма войнишки състав. Ако има войнишки състав, той е в звена, свързани с логистиката и осигуряването. 


– Тези поправки влияят и на окомплектоването. Ще трябват ли да се променя и нормативната база в тази насока?
16-spec-sili-2– Да, това се отнася и до окомплектоването, защото, след като войниците станат сержанти, те ще могат да служат до 55 години. Но Специалните сили трябва да почнат да се подбират, така, както е установената практика в НАТО и в световен мащаб – най-добрите от останалите. А не основно с подбор от цивилни. Защото подборът от цивилни при нас е много труден. Изискванията ни са изключително завишени, много по-сериозни и високи са във всяко едно отношение. Например, медицинските изисквания са в пъти по-високи от останалите. Така че нормално е ние от тук нататък да подбираме хората от Специалните сили основно от останалите формирования, чрез отделна наредба или подзаконов акт, и да правим подбора, както е в световната практика. Ако приемаме цивилни, е много по-трудно и много по-скъпо. 


– Кога ще бъдат доставени парашутите тил „Летящо крило“, след като получихте и вече използвате американските парашути с кръгъл купол МС-6?
– Договорът е сключен в края на лятото. Първите доставки на елементи и прибори вече започнаха. Ако се следва същата практика, както с МС-6, надявам се до началото на лятото да почнат да пристигат и тези 80 броя парашути тип „Летящо крило“, които също са с изключителни качества.


– Чувствате ли ползата от съвместните обучения?
– Ние цяла година имахме съвместни обучения и подготовки. Наскоро се проведе почти едномесечна съвместна подготовка с формирования от Специалните сили на САЩ, която завърши с тридневно учение. Категоричен съм, че тези подготовки са полезни и за двете страни. Трябва да спомена също, че ние имаме и съвместна учебно-тренировъчна дейност със Специализирания отряд за борба с тероризма на МВР. Продължава и съвместната ни подготовка с Морския специализиран разузнавателен отряд.


– Може ли да се каже, че годината беше специална за вас?
– Тя е специална за нас и завърши с триумф. Защото 15 години и половина продължават тези борби, които в много случаи се провалят поради личностни отношения. Но вече се случи и със закон Специалните сили са отделно. И действително стартира първият етап. Надявам се до една година да можем да реализираме и втория етап и реформата в Специалните сили да завърши с това Командване на специалните операции.


– Какво ви предстои през следващата 2017 година?
– Основна наша задача ще бъде сертифицирането на Втора тактическа група „Специални операции“ по стандартите на НАТО. В началото на годината е първото ни учение, първата ни подготовка, отново с формирования от Специалните сили на САЩ. Ще проведем основно алпийска подготовка, както и други видове от основните ни подготовки. През годината ни предстоят съвместни подготовки с Командването на СВ на САЩ в Европа и с Командването на Морската пехота на САЩ в Европа, 6 съвместни подготовки по Програмата за развитие на партньорството и 2 ротационни подготовки в тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс (Германия). Планирани са двустранни съвместни подготовки със Силите за специални операции на Гърция, на Турция и на Румъния. Ще участваме в учението „В-9 CJSOF“ на Специалните сили на балканските страни в Румъния, в учението на НАТО с войски и реални действия NOBLE JUMP-17 на наша територия и международното учение AGILE SPIRIT-17”в Грузия. Ще проведем съвместната подготовка с ВВС на САЩ  „Тракийска пролет-17“ и очаквам да се състои и „Тракийска есен-17“. И така да върнем положението отпреди няколко години, да имаме по две учения с 37-а ескадрила на САЩ. Те са изключително полезни за нас, защото ни се дава възможност да тренираме основно въздушно-десантна подготовка. Естествено, участват и самолети „Спартан“ от нашите ВВС. Така че календарът ни от гледна точка на съвместни учения и подготовки е изключително натоварен през цялата година – от януари до декември. Всички хора имат непрекъсната възможност да трупат опит както у нас, така и в чужбина. И като прибавим и нашите ангажименти за границата, хората са действително много натоварени. Не се оплакваме, защото това е голям опит. Надяваме се съвсем скоро – следващия месец, да излезе заповед, която да ни даде възможност за нов конкурс за набиране на кандидати за войници от цивилни. И да ни бъде разрешено да набираме военнослужещи от армията, така че да попълним състава, защото при съвременните задачи, при съвременните рискове, свързани с противодействие на терористичните заплахи и с осигуряването на неприкосновеността на границите, нашата заангажираност е изключително голяма. Окомплектоваността на бойните ни формирования буди сериозни проблеми, много нисък е процентът, така че трябва да решим този въпрос, колкото се може по-бързо. Едно от предложенията ми е при некомплект от личен състав повече от 10 процента от щатния състав на военното формирование командирите да обявяват конкурс един път годишно.


– Какво искате да кажете в заключение?
– Огромна ми е благодарността към всички мои подчинени –  от цивилния служител и войника до моя заместник. Всички разбират ситуацията, стараят се и не се оплакват. Искам да благодаря, първо – на Народното събрание, че имаше пълно единодушие без нито един въздържал се в пленарната зала при приемането на всички точки, алинеи и параграфи, свързани с реформата на Специалните сили. Това е заслуга на Комисията по отбрана. През годината имах нееднократна възможност лично да докладвам там, да разговаряме, да обсъждаме. Благодаря, че са разбрали нуждите на Специалните сили и приеха поправките в ЗОВС. Огромна е благодарността ми за подкрепата на министъра на отбраната, на началника на отбраната  и, разбира се – на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Въпреки че излизаме от Сухопътните войски, той подкрепяше тази промяна. Надявам се през следващата година да имаме разбиране от командира на ВМС за промените, за които вече стана въпрос. Мога да обобщя, че цялата тази реформа в Специалните сили получава подкрепа от Щаба на Специалните операции в НАТО, получихме много поздравления, съобщения и лични обаждания от всички нива. 
И през следващата година, освен всичко свързано с бойната подготовка и конституционните задължения на бригадата, ще продължим да отделяме голямо внимание на военно-патриотичното възпитание, особено на младите хора. Ще продължим утвърждаването на воинските ни традиции, православната ни вяра и християнските ценности.  А що се отнася на местно ниво, ние доказваме, че в гарнизон Пловдив има отлично взаимодействие между армия, църква  и местна власт. Пожелавам на всички весели празници!  

Съвместни подготовки
Последната съвместна подготовка за годината се състоя през ноември на полигон „Црънча“. От българска страна участваха воини от батальона с командир подполковник Иван Райков. В състава му бяха щабен елемент, отряди за специални операции и снайперски тим.
От американска страна участваше отряд за специални операции от 10-а група. Занятията бяха по огнева, снайперска, инженерна и медицинска подготовка. Отработени бяха задачи по стоварване от вертолет. Съвместната българско-американска подготовка завърши с петдневно тактико-специално учение. Един от елементите му включваше директни акции по неутрализирането на терористи и освобождаване на заложници.

Исторически ден 
16-spec-sili-4Има дни, които остават паметни за военните формирования, и дори могат да се нарекат исторически за тях. В такъв за командосите от 68-а бригада „Специални сили“ се превърна 17 май т.г. В този ден на летище „Чешнегирово“ те направиха първите скокове с американските парашути МС-6, получени по програмата FMF (Foreign military financing). Офицери от бригадата изказаха мнения, че това е най-съвременният парашут с кръгъл купол за бойно използване. От транспортния самолет С-27 J „Спартан“ скокове извършиха и парашутисти от ВВС и ВМС.
Инструктори отбелязаха особеностите на парашут МС-6. Например, той има седалищен колан, с който парашутистът се чувства по-удобно във въздуха. Но от височина 400 метра времето е твърде кратко за опити за сядане на колана, а тази позиция не е правилната за приземяване. Друго, при самото управление на парашута, за разлика от предния модел, е че МС-6 може да се движи назад, но тази корекция трябва да става само при избягване на някакво препятствие на земята. 
А защо 17 май може да бъде наречен по-специален и дори исторически за Специалните? Защото те получиха предишните си парашути – германските  RS-4-4Т с принудително отваряне  и с SOC-TW-7 (тип „Летящо крило“)   през май 2005 г. И оттогава досега очакваха новите, които пристигнаха и вече използват.

 

                                 
                                                                                            

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани