Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Берлинале“ за 67-и път

[post-views]
„Берлинале“ за 67-и път

25-Pol-Verhoven
Председател на международно жури е холандския режисьор Пол Верховен

На 9 февруари вечерта екранът в главната фестивална зала на разкошния културен дворец „Берлинале палас“ ще светне за тържественото откриване на 67-ото издание на този огромен световен кинофестивал. Известното още от 1951 г. берлинско мече – лого на феста, няма да слезе от екрана до 19 февруари, когато на церемонията по закриването ще бъдат раздадени наградите. А организаторите буквално от следващия ден ще започнат подготовката за бъдещото 68-о издание.
Но на 9 февруари върху легендарната червена пътека пред „Берлинале палас“ на площад „Марлене Дитрих“ директорът на феста г-н Дитер Кослик ще посрещне екипа на френския филм „Джанго“, с който ще започне голямото състезание в официалния конкурс. Филмът е увлекателен биографичен разказ за легендарния джаз-композитор и китарист Жан Райнхард – Джанго и е режисьорски дебют на известния досега като френски продуцент Етиен Комар. Сюжетът отвежда зрителите в окупирания от немците Париж през военната 1943 година и разказва съдбата на главния герой, известен майстор на „циганския суинг“. 

25-Berlinale-PosterВ конкурса ще се състезават за Голямата награда „Златна мечка“ и другите 6 „Сребърни мечки“ за различни професионални постижения, още 22 филма. 12 от тях ще имат световна премиера именно на „Берлинале. Домакините участват в конкурса със „Завръщане в Монтаук“ на знаменития режисьор Фолкер Шльондорф. Първи показ в Берлин ще имат още „На брега в самотна нощ“ на корееца Хон Сансу, „Барът“ на испанеца Алекс де ла Иглесиас, вторият немски филм „Ясни нощи“ на Томас Арслан, както и „Йоаким“ – копродукция на Бразилия и Португалия с реж. Марчело Гомес. Първа среща със зрителите ще има в Берлин и четворната копродукция „Г-н Лон“ на реж. Сабу с финансиране от Япония, Хонг Конг, Тайван и Германия. А индийският режисьор Гуриндер Чадна ще се представи с Viceroy’s House като копродукция между родината му и Великбритания. Световна премиера ще има и унгарката Илдико Енеди с любовния си филм „За тялото и душата“, както и португалката Тереза Вилаверде с драмата Colо. 
В официалното състезание се очакват новите ленти на редица знаменити режисьори. Финландецът Аки Каурисмаки ще участва с „Другата страна на надеждата“, който и зрителите на предстоящия 21-ви „София Филм Фест“ ще видят у нас през м. март. Полската режисьорка Агнешка Холанд ще се бори за „Златна мечка“ с новия си филм „Диря“. А румънецът Калин Петер Нетцер, който вече има „Златна мечка“ за филма си „Ембрионална поза“ (2013), сега ще се представи в конкурса с „Ана, моя любов“.  
Филмите от основния конкурс ще бъдат оценявани от 7-членно международно жури с председател холандския режисьор Пол Верховен, чиято последна лента „Тя“ (2016) наскоро взе две награди „Златен глобус“: за най-добър чуждоезичен филм и за Изабел Юпер като най-добра драматична актриса. 
С особен интерес в Берлин се очакват два вече нашумели екранни хита, които са включени в официалната селекция, макар и да не участват в конкурса за „мечките“. Британският майстор Дани Бойл ще представи продължението на легендарния „Трейнспотинг“ (1996). Сега, 20 години по-късно, лентата под заглавие „Т2. Трейнспотинг 2“ е сюжетно продължение на култовия разказ, като на екрана отново са известните актьори от първия филм, но вече остарели с две десетилетия: Юън Макгрегър, Робърт Карлайл, Дани Лий Милър, Юън Бремнър, писателят Ървин Уелш. Най-изненадващо сред тях се появява със запомняща се роля българската актриса Анжела Недялкова, която ще е нашето единствено присъствие в официалната селекция на „Берлинале 2017“.  
Вторият извънконкурсен хит е „Логан“ на реж. Джеймс Манголд – десети филм от поредицата „Х-мен“ и трети от трилогията за Върколака. В него зрителите ще видят най-новата екранна изява на австралийския актьор Хю Джакман като върколака Логан, в чийто образ той се превъплътява в продължение на16 години.  
Сред специалните прожекции се очаква още копродукцията между Франция, Германия и Белгия „Младият Карл Маркс“ (реж. Раул Пек). Любопитството на българските журналисти в Берлин ще е подсилено от съвпадението на заглавието с един стар съветски филм от 1980 г. на реж. Лев Кулиджанов, в който главната роля изпълняваше нашият актьор Венцеслав Кисьов.
Друга политическа фигура от историята на ХХ век е герой на нов игрален филм. Чешкият дипломат Ян Масарик, син на първия чехословашки президент Томаш Масарик (1870-1937), се самоубива през 1948 година, когато е външен министър в първия комунистически кабинет на Клемент Готвалд. Новата копродукция между Чехия и Словакия на реж. Юлиус Севчик разказва за съмнителните обстоятелства около неговата смърт. 
Десетте дни на 67-то „Берлинале 2017“ ще предложат във всички фестивални категории повече от 380 филма. А още неколокостотин заглавия ще бъдат на щандовете на големия Европейски филмов пазар, който се провежда по време на фестивала. 

Божидар Манов

Най-ново

Единична публикация

Избрани