Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И той се приземи в Брюксел, и да, със Спартана!

[post-views]
И той се приземи в Брюксел, и да, със Спартана!

kami-alexandrova

Дали на първата си визита в Брюксел и в щаб-квартирата на НАТО президентът Румен Радев ще отиде с военно-транспортния „Спартан“, или с удобния лъскав „Еърбъс“, всъщност няма никакво значение. Доскорошният командир на Военновъздушните сили е разпознаваем като един от асовете във военната авиация.  Важното тук е , че   излишна шумотевица изглежда целеше да измести  същественото, а именно разговорите на  президента на най-високо ниво – и в НАТО, в ЕС.
И той се приземи ,и да, със Спартана! И „завъртането на перките” в изразените позиции и послания настана!
Полетът със Спартана вдига много шум, но в преносен смисъл можем да кажем, че шума вдигна Радев. Самият факт, че той  в ролята на български президент в своята първа визита в чужбина посещава главната квартира на НАТО, показва значението на алианса за България като организация на споделени ценности и на споделени отговорности за колективната сигурност и отбрана. Всички чуха заявеното от Радев и в Брюксел: Че България подкрепя усилията на НАТО за отбрана и възпиране и смятаме, че страната ни е  е част от тези усилия. Страната ни ще положи максимални усилия, за да постигне решенията от Уелс за достигане на 2 процента от БВП на разходите за отбрана.
Първият заход – в сряда, в Брюксел, след срещата с председателя на Европейския съвет Доналд Туск е факт. Българският еврокомисар ще бъде излъчен след изборите от новото правителство. Категоричен  и добре рулиран отговор на  президента Румен Радев. И последващия добре пилотиран коментар и  летяща реплика  – Вие как мислите, кое е по-добре – служебното правителство ли да излъчи еврокомисар по време на една много остра предизборна кампания или това да бъде ангажимент на следващото правителство? По време на срещата  с Туск, Радев  постави и въпроса за сигурността на външната граница на България, заявявайки че очакваме още по-голяма помощ, защото солидарността на Съюза е когато външните граници са защитени с усилията на всички и  поиска да бъде ускорено решаването на проблемите с реадмисията и въпроса за ревизия на Дъблинското споразумение.
На възмутените, според които президентът иска да шашне чужденците с военно транспортната машина , по-скоро им призля от добре пилотираните позиции  на държавния глава.
И ако някой е решил, че президента ще се поглези на борда, със сигурност е сбъркал в преценката – пилотът  е военен, забравете за ама може ли още един сандвич? Машината е смазана и умее да рулира при лошо време.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Камелия Александрова

Най-ново

Единична публикация

Избрани