Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представиха книга за лабиринтите в живота на ген. Янев

[post-views]
Представиха книга за лабиринтите в живота на ген. Янев

Карлово се оказа поредната дестинация, където бе представена мемоарната книга, както я нарече военният историк полковник от запаса доц. д-р Петър Ненков, на бригаден генерал от запаса Янко Янев „През лабиринта на живота“. Либиринтът включва 14 командни длъжности и 12 гарнизона в офицерската служба на сегашния председател на Областната организация на СОСЗР в Пловдив. Преминава в запаса от командир на учебна база „Христо Ботев“ предо около 15 години. Събитието бе във Военния клуб на 18 юли, когато отбелязвахме 185 години от рождението на Васил Левски. В това имаше доста голяма доза символно значение за един български офицер, който не се срамува от живота си и би искал пак да го повтори с „малки корекции“, както сам се изразява. Написаното е за моето семейство, близките и приятелите ми, казва генералът. Други, обаче, леко го поправят, като твърдят, че това е книга за курсантите и лейтенантите, за да знаят какво ги очаква в армейския строй. Няма да им е скучно. Както твърди полк. Ненков, генерал Янев е един от малкото стореви офицери, които умеят да пишат емоционално. „Най-радостните моменти в службата ми са били, когато съм изпълнил успешно някоя задача, когато съм получил съответните благодарности на моите началници. Ние тогава служихме не само за пари, за да изхранваме семействата си, но просто служихме за чест и достойнство“, казва генералът. Впрочем, оказва се, че предстои да се срещнем с хумористичните му разкази, събрани в неговата втора книга.

На т.нар. презентация имаше, разбира се, поздравления. Те бяха на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, на неговия заместник бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, на още генерали и офицери от София, Пловдив, Стара Загора, Карлово, Раковски и много други.  Накрая още нещо за лабиринтите във военната професия. Генерал Янев казва, че книгата му дава и примери с какви неимоверни усилия едни хора пробиват пътя си в живота и колко лесно и незаслужено други постигат крайната си цел.

На срещата бе представена и книгата за Теофан Райнов – съратник на Левски, Раковски и Каравелов и признат за велик шпионин, на полковник от запаса доц. д-р Петър Ненков. Биографичният очерк е озаглавен „Теофан Райнов – един живот като легенда“ и разкрива необикновения живот на карловеца, който е участник в първата българска организация за шпионаж и контрашпионаж, участието му в дружините на Гарибалди, дейността му в българското национално-освободително движение и съратничеството в Левски, Раковски и Каравелов.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани