Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов хидрографски кораб акостира в Русе

[post-views]
Нов хидрографски кораб акостира в Русе

5-LODKAНовопостроеният кораб за хидрографски проучвания на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) акостира в Русе, съобщиха от агенцията. Плавателният съд отплава от варненската корабостроителница „МТГ Делфин“ и пристигна в Русе по вода. Специализираният катамаран премина на собствен ход през канала Черна вода в Румъния, свързващ Черно море с река Дунав. Маршрутът на плавателния съд Варна – пристанище Констанца –  канал Черна вода –  Русе е дълъг близо 400 км.
В началото на февруари корабът е сертифициран от класификационната организация „Бюро Веритас” и ще бъде вписан в регистъра на корабите под името „Дунав 1“. 
Плавателният съд е построен в рамките на проект “Подобряване на системите за навигация и топохидрографските измервания по р. Дунав – фаза 2”, финансиран безвъзмездно по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г. на ЕС.
Това е единственият кораб под български флаг с такава мощна хидрографска апаратура и лазерна система, която ще извършва заснемане на дълбочините в речното русло и ще създава модел на терена по протежение на брега, островите и заливите.   

Най-ново

Единична публикация

Избрани