Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военна база и морски рай

[post-views]
Военна база и морски рай


 
26-CYPROS-1Може ли военна мощ и луксозен туристически лукс да съжителстват на една педя разстояние без дори да разбират един за друг? Възможно е и се случва от десетилетия в Кипър. Мнозина българи вече отлично знаят местонахождението на един от най-посещаваните кипърски курорти Агия Напа, много наши сънародници живеят и работят в него. Но преди да стигнете до хотелите и плажовете ще трябва да преминете през английската военна база  Декелия. Тя има статут на британска задморска територия, което означава, че са под суверенитета на Обединеното кралство, но не влизат в неговия състав. Декелия граничи както с Република Кипър, така и със Зелената линия, разделяща гръцката и турската части на острова. Говори се, че в базата постоянно има 30 000 военни и техните семейства и определено тяхното присъствие дава спокойствие и сигурност не само на местните жители.
26-CYPROS-3Агия Напа пък е град и един от големите туристически центрове в Република Кипър. Сочен е за най-известният кипърски курорт. Намира се в югоизточната част на острова, в частта на кипърските гърци, близо до полуострова, на който се намира град Фамагуста. 
Градът разполага с приятни плажове. Има малък скалист остров в близост да брега и доста туристи прегазват водата „до колене“, за да наблюдават ефектните номера на десетките джетове и други водни забавления. В Агия Напа се намира най-големият в Кипър аквапарк, Water World Waterpak, изграден в стила на древногръцката митология. Тук е и най-големият на острова център за подводно плуване.
През лятото посетителите на курорта може да достигнат до милион. Сезонът е от април до началото на ноември, а през кратката зима кипи усилен строителен труд. Заради отлива на западни и руски туристи от турските курорти Агия Напа отново е хит дестинация, а правителството позволи на хотелиерите да разширят своите сгради като издигнат до два нови етажа. През зимата обаче е също толкова красиво. С малко туристи, предимно пенсионери от Скандинавския полуостров и различни спортни отбори, които идват на подготовка тук. А някои дори отиват на плаж всеки ден въпреки студената вода.
Кипър е просто геополитическо предизвикателство за едни, голям летен купон за други. Ние пък ви показваме красотите в няколко фотоса.

26-CYPROS-2
И през зимата средиземно-морската красота примамва туристи по бреговете на Кипър.

Най-ново

Единична публикация

Избрани