Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изненадайте белия амур с малки краставички

[post-views]
Изненадайте белия амур с малки краставички

19 - бял амурБелият амур идва от Азия. Родните му води са бистрите реки като Амур и Усури, намиращи се в Далечния изток. Поради ценните му качества, той се развъжда и отглежда в изкуствена среда по Европа и Америка. В България първите амури идват през 1964 година.

Белият амур поразява с внушителните си размери от 120–130 см дължина и тегло в порядъка на 35 килограма. Съвсем до скоро само рибовъдните стопанства го отглеждаха и разпространяваха. От сигурни източници е известно, че през последните няколко години този великан от рибното царство се размножава по естествен начин и в наши води, предимно в Дунавския регион.

Като събратя шаранови и белият амур е топлолюбив. Това оправдава ленивоста му в зимните месеци и прекомерната активност през лятото. Зоопланктоните са основна храна за малките на амура, в период от една година след излюпването им. След това преминават изцяло на вегитарианска диета от водна растителност. Водораслите, шаварите, тръстиковите полета са сред основната храна за огромната риба. Теглото му достига до 22 килограма, а месото му е страхотно на вкус.

Белият амур се лови напролет и наесен и задължително в тихо и слънчево време, от изгрев слънце до свечеряване. Задължително трябва да се пази тишина, в противен случай рибата спира да се храни и се отдалечава от брега или се скрива в гъстата водна растителност.

В качеството на стръв за бял амур трябва да се използва млада и нежна растителност: млади краставички, нежни млечни царевични стъбла, млади грахови листа, млади водорасли, както и на насекоми и дъждовни червеи и т.н. Белият амур обаче кълве и на протеинови топчета. Именно за риболова на амур на протеинови топчета ще стане въпрос по-надолу.

Що се касае до монтажа, той е много подобен на шаранския – голяма тежест, дълъг повод и две протеинови топчета. В 90 % от случаите след като клъвне, амурът се насочва към брега и по-специално към силно обраслите с растителност места, където търси укритие. 

След засичането борбата с амура не е много интересна. Така е обаче до момента, в който рибата не види вас или кепа, след което тя направо се побърква. Трябва да сте сигурни в правилното регулиране на аванса на макарата, иначе ще загубите рибата. Подведете я към брега и не й давайте възможност да се вмъкне в шавара. Ваденето може за продължи дълго, тъй като белият амур е силна и издръжлива риба. Поемайте я в кепа предпазливо, подхождайте внимателно и с уважението, което рибата заслужава. Не поставяйте уловените амури в живарници, тъй като се стресират и бързо умират.

Хрупкави котлети

19 - рецепта бял амур• 6 котлета от бял амур
• сол
• черен пипер
• брашно за паниране
• олио за пържене
• половин лимон

Рибата се посолява и поръсва с черен пипер и се оставя в хладилник да отлежи поне един час. Панира се в брашно и отново се оставя половин час да попие брашното. Така се получава хрупкава коричка.

Котлетите се изпържват в силно сгорещено олио от двете страни. Поднасят се с парче лимон и гарнитура според сезона.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани