Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Естония посрещна подкрепленията на НАТО

[post-views]
Естония подкрепя разширяването на НАТО и ЕС и пълноправното членство на България в Шенген, заяви външният министър на страната Маргус Цахкна

nato estonia

В Естония пристигнаха 800 британски военнослужещи. Контингентът е част от плановете на НАТО да подсили източните си граници. Освен в Естония до края на юни Алиансът ще разгърне общо четири мултинационални батальона в страните от Балтийския регион и Полша.
Британският министър на отбраната Майкъл Фалън присъства на церемонията по посрещането на контингента  в Естония.
Решението за струпването на войски и военна техника по източните граници на Алианса беше взето на срещата на Върха в Уелс, в отговор на анексирането на Крим от Русия и активната подкрепа на Москва за сепаратистите в Източна Украйна.
Междувременно Румъния обяви плановете си да подсили противовъздушната си отбрана със закупуването на ракетните батареи Пейтриът от САЩ.
Новината съвпадна със започналите преди дни съвместни военни учения между армиите на САЩ и Румъния, за подобряване на взаимната оперативност на силите на двете страни.
Освен сухопътни войски в маневрите взеха участие и  военновъздушни сили.
Докато НАТО твърди, че разполагането на сили и военна техника по източните граници на Алианса има изцяло отбранителен характер, Русия вижда реална заплаха за националната си сигурност. В началото на седмицата руската армия подсили военноморските си сили в Балтийско море с 10 бойни кораба, които активно провеждат учения край руския анклав Калининград.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани