Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мишел Барние: Безболезнен Брекзит е „илюзия“

[post-views]
Ще има ли Брекзит? Последен шанс за Мей да спаси споразумението с ЕС

FT_Brexit_01

Приказките за бързото и безболезнено излизане на Великобритания от ЕС са илюзия. Това заяви главният преговаряш на 27 членния блок за Брекзит Мишел Барние. Той призова Лондон да започне преговорите за напускане, колко се може по-бързо, за да се сложи край на несигурността.
Часовникът на Брекзит тиктака, заключи Мишел Барние, при представяне на препоръчаните от ЕК указания за водене на преговорите за Брекзит.

Мишел Берние – главен преговарящ на ЕС за Брекзит:

„Някой създаде илюзията, че Брекзит няма да окаже съществено влияние на нашия живот или че прегорите ще приключат бързо и безболезнено. Няма такъв случай. Нуждаем е се от стабилни решения, нуждаем се от правна прецизност и това ще отнеме време.“

За ЕК има три  основни приоритета при започване на преговорите. Защитата на правата на британците в ЕС и на европейците във Великобритания, финансовата рамка и най-вече да се избегне  издигането на нова стена по границата между република Ирландия и Северна Ирландия.  През последните няколко дни един от най-наболелите въпроси около Брекзит, е, каква цена ще трябва да плати Лондон за развода. По въпроса Берние беше категоричен, че това не е някакво наказание, а изчистване на сметките по поетите от Великобритания финансови ангажименти.

Мишел Берние – главен преговарящ на ЕС за Брекзит:

 „Великобритания трябва да вложи цялата си енергия и усилия в тези три въпроса през следващите седмици и месеци, което ще увеличи шансовете за постигане на споразумение.“

Бившият еврокомисар изрази надежда първи кръг от преговори да приключи колко се може по-бързо, което ще позволи да започна истинските преговори за бъдещите отношения между двете страни.
Мишел Берние получи неофициален мандат да води преговорите от лидерите на страните-членки през уикенда, като официално това ще стане на 22 май. Никой не може да се ангажира с точна дата, когато точно ще започнат преговорите, но това може да стане в края на другия месец, след изненадващото решение на Тереза Мей да свика извънредни избори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани