Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как реагира светът на изборните резултати във Великобритания?

[post-views]
Временно българските граждани ще могат да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания само с международен паспорт

VELIKOBRITANIAДраматичният парламентарен вот във Великобритания и фактът, че нито една партия не получи абсолютно парламентарно мнозинство получи широк отзвук в цяла Европа. Основните въпроси, които вълнуват Стария континент са как ще преодолее Лондон кризата на „висящия“ парламент и ще започнат ли навреме преговорите за Брекзит?
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Тереза Мей за изборната ѝ победа и преназначаването ѝ за министър-председател. Той определи като приоритетна задача провеждането на преговорите за Брекзит по най-добрия възможен начин, осигурявайки най-малко травмиращия „развод“ за гражданите, бизнеса и отделните държави след март 2019 г.
Еврокомисарят пи бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер заяви, че без правителство няма как да има преговори, тъй като слаб партньор в лицето на Великобритания значително би затруднил процеса.
Главният преговарящ по Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние беше по-отстъпчив в позицията си. Той посочи в социалните мрежи, че преговорите за Брекзит трябва да започнат, когато Великобритания е готова за това и припомни, че графикът и позициите на Брюксел за ясни. Според Барние двете страни трябва да работят заедно по споразумението. Той се позова на становище на Доналд Туск, за да обърне внимание, че не е важно кога ще започнат „пазарлъците“, а да се спази предвиденият краен срок, като не се допуска липсата на преговори да обуслови неуспешна договорка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани