Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След оттеглянето на САЩ от споразумението за климата Европа прие по-строги мерки срещу глобалното затопляне

[post-views]
След оттеглянето на САЩ от споразумението за климата Европа прие по-строги мерки срещу глобалното затопляне

es-klimatЕвропейският парламент прие серия законови мерки, с които да гарантира намаляването на въглеродните емисии в предвидените от Парижкото споразумение за климата рамки. Това е начинът на Брюксел да затвърди ангажимента си, въпреки оттеглянето на САЩ от договорката.
Представяте ли си тайгата и тундрата да изчезнат, докато на юг стотици прохладни природни паркове се превръщат в пустиня, а хиляди животински видове да изчезнат поради липса на храна? Не, това не е антиутопична картина на бъдещето, а реалността, която очерта последния доклад за климатичните промени.
Оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата наложи Европейският съюз да предприеме по-активни действия за съкращаване емисиите на въглероден диоксид във възможно най-кратки срокове.

13-junkerЖАН-КЛОД ЮНКЕР – председател на Европейската комисия:

Европейският съюз няма да предоговаря Парижкото споразумение за климата. Неговите 29 точки трябва да се прилагат такива, каквито са, а не да се пренаписват, тъй като действията срещу климатичните промени не търпят отлагане.“

В стремежа си да съхранят Споразумението за климата, евродепутатите наложиха по законов път намаляване на замърсяването в ключовите отрасли, като транспорт, селско стопанство и строителни дейности, които генерират 60% от общия обем парникови газове в Европейския съюз.
През 2015 г. в Париж правителствата на близо 200 държави подписаха споразумение, според което емисиите на въглероден диоксид трябва да бъдат ограничени толкова, че да задържат глобалното затопляне далеч под границата от 2℃ в сравнение с прединдустриалната епоха.

Най-ново

Единична публикация

Избрани