Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отпаднаха таксите за роуминг в ЕС

[post-views]
Отпаднаха таксите за роуминг в ЕС

roaming-esКрай на таксите за роуминг на територията на ЕС. Мярката влиза в сила от днес 15 юни.
Отпадането на роуминга е част от продължаващите от години усилия на ЕС да създаде единен дигитален пазар на територията на блока.
В общи линии мярката слага край на високите сметки за телефон при разговорите, ако сме в друга страна, която е член на Съюза.
Критици на мярката посочват, че тя е предназначена единствено за периодично пътуващите, защото не е предвидено осигуряването на постоянен роуминг.
От комисията обясняват, че този механизъм има за цел да се избегнат злоупотреби, като например абонат да вземе карта от държава, където цените са ниски, за да я ползва в друга, с по-високи тарифи.
При установяването на злоупотреби вашият оператор може да започне да Ви начислява надценки в допълнение към националните цени, за което ще бъдете предварително информирани.
Новите правила дават правото на мобилните оператори да налагат ограничения при използването на мобилен интернет, независимо дали в страната в която живеете нямате ограничение за обема на информация. В този случай мобилния оператор може да използва формула да ограничи това. След изчерпването на съответния обем роуминг Вие можете да продължите да използвате мобилен интернет.
Другата важна подробност е ,че новите условия не важат, ако звъните на номер в друга държава. Тези повиквания не се смятат за роуминг и се таксуват като международни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани