Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей към гражданите на ЕС: Искаме да останете! Никой няма да бъде изгонен.

[post-views]
Тереза Мей оцеля след поредния вот на недоверие – в междупартийни разговори търси вариант за Брекзит

tereza-meyБританският министър-председател Тереза Мей представи плана си за статута на европейските граждани след Брекзит. Премиерът заяви и че сключеното между консерватори и юнионисти споразумение за подкрепа на правителството ще вдъхне допълнителна увереност на населението.
Искаме да останете, заяви Тереза Мей на европейските граждани и неколкократно припомни, че никой от 3 милиона и 200 хиляди души, които пребивават законно в страната няма да бъде принуден да напуска. Всеки, прекарал повече от 5 години във Великобритания, автоматично ще получи статут на британски гражданин. Тези, с по-кратък период, ще трябва да изчакат да изминат 5-те години, за да кандидатстват за подобен статут. Специална клауза уверява, че семействата на чужденците няма да бъдат разделяни.
По-рано Консервативната партия сключи споразумение с Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия за съставяне на правителство на малцинството. Договорката предвижда 10-те северноирландски депутати да подкрепят торите при гласуването на ключови решения в Камарата на общините. Условията са в сила за целия 5-годишен мандат на кабинета, но ще бъдат преразгледани в края на втората година.
Като основни приоритети партийните лидери Тереза Мей и Арлин Фостър определиха успешната „раздяла“ на Великобритания с Европейския съюз и гарантирането на националната сигурност в светлината на последните терористични атентати. Особено внимание беше обърнато и на статута на Северна Ирландия, на която чрез допълнителни разпоредби централната власт ще отпусне и финансова помощ в размер на 1 млрд. лири за следващите 2 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани